22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

В Сърбия осем души бяха убити при втората масова стрелба за няколко дни, нападателят се укрива

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Стрелбата започна късно в четвъртък близо до град Младеновац, когато нападателят откри огън с автоматично оръжие от движеща се кола и след това избяга, съобщи държавната телевизия РТС. Седем от ранените са в критично състояние. Полицията, издирваща заподозрения, за който се смята, че е 21-годишен мъж, е обкръжила района, където се предполага, че се укрива, съобщава телевизионният канал. Хеликоптери и дронове бяха наблюдавани да летят над главите в района, докато служителите претърсваха трудния терен.

Министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече атаката „терористичен акт“. Александър Вулин, директор на разузнавателната агенция BIA, и Даница Груичич, министър на здравеопазването, са посетили ранените в болницата. Според сръбските медии малко по-късно е имало стрелба в няколко села около Младеновац, първо в село Дубона, след това в Мало Орашие и след това в Шепсин. Сред загиналите в Мало Ораш са полицай и сестра му.

В сряда 13-годишен ученик застреля и уби осем съученици и охранител в начално училище в Белград при нападение, което разтърси балканската страна, съобщи Guardian. Полицията каза, че нападателят учи в училището от 2019 г. Той е стрелял с двата пистолета на баща си и може би от месец е подготвял нападение.

Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза, че тийнейджърът е имал и две запалителни бомби и е „направил списък на децата, които е планирал да убие, и техните класове“. Стрелецът е твърде млад, за да бъде съден и ще бъде настанен в психиатрична болница. Родителите му също са арестувани.

Проверка по рама

Втората стрелба стана, когато Сърбия се готви за тридневен траур, започващ в петък сутринта. В четвъртък хиляди хора се наредиха на опашка, за да положат цветя, да запалят свещи и да оставят играчки пред училището в чест на жертвите от нападението в сряда.

Междувременно в резултат на стрелба в сряда в основното училище на името на Владислав Рибникари също бяха хоспитализирани седем души – шест деца и учител. Едно ударено в главата момиче е с опасност за живота, а момче е в тежко състояние с травми на гръбначния стълб, съобщиха лекарите в четвъртък.

Въпреки факта, че страната е препълнена с оръжия, останали от войните през 90-те години, масовите стрелби все още са изключително редки – това е първата стрелба в училище в съвременната история на Сърбия. Предишната масова стрелба беше извършена през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в централното сръбско село Велика Иванка, включително членове на семейството и съседи, предаде АФП.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ