14.7 C
София
събота, март 25, 2023

„В случай на рецесия ще става въпрос за облекчаване на антируските санкции. Финансовата криза в САЩ може да се отрази на петролния пазар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Цените на петрола в момента се подкрепят от няколко фактора: физическа търговия – реално увеличение на търсенето на пазара, виртуална търговия – възходяща търговия на фондовата борса, както и санкции и забрани, които са разрушили стари логистични връзки, което води до риск от местен недостиг на петрол или петролни продукти, например в Европа.
Политиката за ограничаване на инфлацията на Федералния резерв на САЩ (FRS) работи за намаляване на котировките, укрепвайки долара, като досега основна валута за сетълменти на петролния пазар. Неслучайно именно повишаването на лихвите от Фед се нарича основната причина за спада на цените на петрола от средата на миналата година. Друг фактор, заплашващ котировките, е възможна икономическа рецесия в резултат на банковата криза, което ще доведе до намаляване на търсенето на петрол.

Валерий Андрианов, доцент във Финансовия университет към правителството на Руската федерация, експерт в аналитичния център InfoTEK, отбелязва, че рецесията в икономиката на САЩ ще доведе до спад в търсенето на енергийни ресурси в този водещ потребител на петрол и газ . А това от своя страна ще допринесе за по-ниските цени на петрола. Не е изненадващо, че това беше първата реакция на пазарите на фалита на американски банки, подчертава експертът.
Друга последица от банковата криза е затягането на паричната политика на Фед. Това ще доведе до намаляване на операциите със стоки поради повишени изисквания за обезпечение поради повишена волатилност на пазарите, каза Дмитрий Скрябин, портфолио мениджър в Alfa Capital. Просто казано, ще има по-малко инвестиции във високорискови книжа на борсата, а именно петролни фючърси.

Всъщност двата основни фактора, които в момента поддържат цените на петрола, ще спрат да работят, ако банковата криза в САЩ се задълбочи. Освен това, ако физическото търсене на петрол започне да пада, тогава третият фактор – санкциите и ограниченията – също ще загуби влиянието си върху котировките. Но монетата има две страни, след падането може да започне силно покачване на цените на суровините.
Според главния анализатор на Откритие Инвестмънтс за сектора на петрола и газа Алексей Кокин, ако Фед поддържа траекторията на повишаване на лихвите, която пазарът очакваше преди фалита на SVB, тогава доларът може да се засили, суровините (в долари) ще поевтинеят, инвестициите (не само в петролната индустрия) ще бъдат подложени на натиск от покачващите се цени на капитала. В случай на обръщане на курса към монетарно затягане, можем да видим по-слаб долар и при неговото отслабване – повишаване на цените на суровините. Самото такова обръщане обаче ще означава признаване на проблеми с икономическия растеж и заплаха от висока инфлация, така че петролът може да поевтинее в дългосрочен план.

Проверка по рама

Вярваме, че в близко бъдеще световните цени на петрола ще останат под натиск, но в дългосрочен план реалното съотношение между търсене и предлагане на пазара отново ще започне да влияе на цената му, каза Владимир Чернов, анализатор във Freedom Finance Global .
Петролните котировки са застрашени от възможна икономическа рецесия

Освен това, според Андрианов, динамиката на добива на шистов нефт и газ пряко зависи от състоянието на финансовата система на САЩ. През 2023 г. редица от най-големите американски компании планираха значително да увеличат инвестициите си в разработването на шистови находища, но в същото време допълнителните инвестиции трябваше в най-добрия случай да доведат само до леко увеличение на производството или дори просто до неговото стабилизиране. Сега, на фона на опасността от рецесия и стагнация на банковата система, изпълнението дори на тези относително скромни планове е под голяма заплаха, подчертава експертът.

И това не е само американски проблем. По-рано ОПЕК оцени спада на инвестициите в добива на петрол в света на 500 милиарда долара годишно. Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол Хайтам ал-Гейс смята, че това ще създаде проблеми в областта на енергийната сигурност на целия свят в близко бъдеще.
През 2023 г. се очаква потреблението на петрол да нарасне с 1,7-2,3 милиона барела на ден. Рецесията може да забави растежа на търсенето на петрол, но е малко вероятно да го намали, например, както при началото на пандемията от COVID-19. Въпреки че пазарът е относително балансиран, има само временни местни прекъсвания в достъпа до гориво, главно в азиатските страни (Пакистан, Индонезия). Но ако производството на петрол в Съединените щати започне да намалява, макар и леко, тогава те ще застрашат не само собствения си пазар, но и европейския, където обещаха да заменят руския петрол и петролни продукти.

Освен това финансовата криза в Съединените щати ще засегне нашия износ на петрол и цената на руските суровини по-малко, отколкото например цената на референтния сорт петрол Brent. Забраната за внос на наш петрол от ЕС и САЩ, както и установеният ценови таван за него намалиха зависимостта му от борсовите котировки, с други думи спекулациите. Остава само въпросът дали западните страни ще затегнат санкциите срещу нашите суровини.

Магазин за Акумулатори

Колкото по-евтин е петролът, толкова по-малка е вероятността таванните условия за руския петрол да се променят и колкото повече контрагенти действително се съобразяват с неговите условия, отбелязва Кокин. Възможно е при евтиния петрол G7 да обмисли намаляване на тавана до $50-55, тъй като това би било в съответствие с пазарните условия. Но ако петролът се повиши рязко – до $110-$120 за барел, да речем – перспективата за големи печалби може да насърчи много търговци да пробият тавана, каза Кокин.
Според Андрианов, ако рецесията в САЩ продължи да набира скорост, тогава ще се постави въпросът не за затягане, а за облекчаване на антируските санкции. Западните политици вече започнаха да дават недвусмислени сигнали, че без руски петрол няма да може да се постигне балансиране на световния пазар. Основният инструмент за „връщане“ на руския петрол на Запад няма да бъдат манипулациите с тавана, а развитието на сивия пазар. Колкото по-силен е недостигът на петрол, толкова по-малко западните служители ще обръщат внимание на такива „дреболии“ като страната на произход на суровините, смята Андрианов.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ