19.6 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Валерий Вижутович – за това, което предшества бунтовете във Франция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Размириците във Франция продължават вече втора седмица. Повод за тях беше убийството от полицията на 17-годишен тийнейджър от арабски произход на име Ноел, който отказа да се подчини на исканията им. Протестиращите нападат служители на реда, атакуват полицейски участъци, казарми на жандармерията и административни сгради, разбиват магазини и палят коли.
Във Франция има етнически групи и те изискват отделен подход

„В бунтовете участват предимно млади хора, да кажем, от емигрантски произход, казва Сергей Федоров, водещ изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките, „Това са внуците на онези, които са се преместили във Франция от бивши френски колонии в Африка, които са част от френското общество, те имат много по-нисък стандарт на живот от средния за страната, нямат достъп до добро образование, често не работят никъде, те са склонни да живеят в предградията , в най-бедните райони. престъпността, етническите борби често се разпространяват.“
Настоящите вълнения са повторение на миналото. Подобен имигрантски бунт имаше във Франция през късната есен на 2005 г. Изгорени са 10 000 коли, нападнати са 233 държавни институции, разрушени са десетки магазини, училища, спортни съоръжения; общата загуба възлиза на 200 милиона евро. Размириците тогава повдигнаха въпроси. Мюсюлманско въстание или революция на бедните? Спонтанен протест или планирана акция? Локален конфликт или сблъсък на две цивилизации?

Но по-често звучеше: погромите в парижките предградия са криза на политическата коректност, криза на либерализма; беше необходимо да се води по-твърда, по-решителна имиграционна политика, а не да се дават социални помощи на „новодошлите“. Руският писател Анатолий Гладилин, който живееше в Париж, каза в онези дни: „Това е болест, която се развива във Франция от 30 години. През цялото това време беше невъзможно да се нарекат крадци и убийци негри или араби, въпреки че те бяха който уби.престъпление, можеше да се нарече само едно бедно, нещастно дете, страдащо от социална несправедливост. Сега гръмна… Границите трябваше да бъдат затворени отдавна, но не е политически коректно. Трябва да изгорят половин Франция преди някой го надраска.“
Френското правителство се вслуша в обществения глас. И направи две неща. От една страна, въпреки това продължи държавната опека над имигрантите, като даде работа или специално образование на 46 000 души за една година, предостави 84 000 апартамента от социалния жилищен фонд на нуждаещите се и задели 3,7 милиарда евро в бюджета за следващата година. година за подобни цели.

Проверка по рама

От друга страна Никола Саркози, тогавашен министър на вътрешните работи, каза: „Франция не може да приеме всички, които искат да дойдат при нас. Ние не сме в състояние да им осигурим нито работа, нито жилище.“ След това Народното събрание прие нов закон за имиграцията. Законът е тежък. Бяха въведени квоти за влизане в страната. За да получат разрешение за пребиваване за срок от 10 години, чужденците трябваше да поемат определени задължения, чието спазване беше обект на строг контрол. „Да овладеят основите на френския език и френската цивилизация“ – това стана основното условие на „интеграционния договор“.
Не може да се постигне пълна интеграция на африканци или араби в европейската цивилизация

Премахнато е автоматичното получаване на разрешение за пребиваване на нелегални имигранти, живели във Франция повече от 10 години, 25 000 от тях са експулсирани от страната – два пъти и половина повече от 2002 г. Но за даровити артисти, артисти и спортисти, които искат да влязат в страната, те въведоха преференциален режим, наречен „Компетентност и таланти“. Освен това законът беше проникнат от разбирането, че без имигранти френската икономика ще рухне. На практика няма местни французи нито в сектора на услугите, нито в текстилната промишленост, нито в строителния сектор. А кои са сервитьорите? Какво ще кажете за медицинския персонал? За хора с търсени професии разрешението за пребиваване е гарантирано. За тези, които отиват не да работят, а да получават социални помощи, новият закон не обещаваше нищо добро. Френската система за социално осигуряване вече не може да издържи на масовото нашествие на имигранти от Магреб.

Има няколко периода в миграционната политика на Франция. Включително когато държавата силно насърчаваше имиграцията. Тогава за нейните представители беше по-изгодно да не работят, отколкото да работят. Освен това действа известният модел за интегриране на имигрантите във френското общество. Моделът е прост: един народ, една държава, един език. Но настоящите събития показаха още веднъж, че умишленото пренебрегване на етническите различия не смекчава отношенията между местните и неместните французи, а само ги изостря. Не може да се постигне пълна интеграция на африканци или араби в европейската цивилизация.
Франция ще трябва да признае: колкото и да внушавате на алжиреца съзнанието за принадлежността му към една гражданска нация, в страната има етнически групи. И изискват отделен подход. Френски социолози установиха, че дори имигрантите да бъдат обсипани със социални помощи, това няма да промени нищо, а напротив, само ще увеличи градуса на социалното напрежение.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ