24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха варианти за доставки на зърно за най-нуждаещите се страни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ръководителят на руското външно министерство посочи, че изпълнението на договореностите е прекратено поради провала на руската част от пакета споразумения – Меморандума Русия-ООН. Западът продължи да блокира банковите плащания, да се намесва в транспортната логистика и не промени подхода си към осигуряването на доставките на руски селскостопански продукти и торове. Освен това сделката е загубила обявения си хуманитарен характер. „На практика това означава отнемане на гаранциите за безопасност на корабоплаването и възстановяване на режима на временно опасна зона в северозападната част на Черно море, съкращаване на морския хуманитарен коридор в зоната на Споразумението и разформироване на Съвместния координационен център в Истанбул“, отбелязва руското външно министерство.

Както беше посочено на площад Смоленская, като алтернатива на „Черноморската инициатива“ министрите разгледаха други варианти за доставка на зърно на най-нуждаещите се страни, които не зависят от подривните действия на Киев и неговите западни покровители.

Припомняме, че Черноморската зърнена инициатива беше подписана на 22 юли 2022 г. Русия, Турция, Украйна и ООН подписаха документ, регламентиращ износа на зърно от три украински пристанища – Черноморск, Одеса и Южни. Продължителността на тези споразумения беше 120 дни с възможност за удължаване, ако една от страните няма възражения. В резултат на това сделката беше удължавана три пъти, първо за 120 дни, след това два пъти за 60 дни. Последният път – до 17 юли.

В допълнение към самата инициатива за зърно, беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който трябваше да помогне за премахване на бариерите пред износа на руски храни и торове. През изминалата година не е постигнато изпълнение на записаните в него договорености. Москва многократно е обръщала внимание на факта, че руската част „изобщо не е била изпълнена“ по нито една точка през всичките месеци на зърнената сделка, докато износът на украински храни е бил осигурен.

В резултат на това на 17 юли руската страна изрази възражение срещу по-нататъшното удължаване на инициативата, за което бяха официално уведомени турската и украинската страна, а също така беше уведомен и секретариатът на ООН.

Проверка по рама

В същото време Москва призова западните страни да помислят дали да изпълнят задълженията си и реално да изтеглят руските торове и храни от санкции, ако „оценят черноморската инициатива“. „Само при получаване на конкретни резултати, а не на обещания и гаранции, Русия ще бъде готова да обмисли възстановяване на „сделката“, се казва в изявление на руското външно министерство, разпространено преди ден.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ