България

ВАС поряза гербаджията Недялко Недялков, изритан с 200 от ДАНС (вижте ЗАЩО)

Върховният административен съд поряза гербопитека Недялко Недялков, изритан с 200, ако използваме речника на Баце, от ДАНС, научи Новините Днес.

ВАС отказа да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на българското ФБР. Той бе изхвърлен от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май.

За да прекрати пълномощията му Министерският съвет се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно „при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията”, пише „Сега”.

Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва точно това решение на правителството.

Проверка по рама

Казусът стигна до ВАС, след като по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева приемат, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд.

Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд.

Като първа инстанция съдия Десислава Корнезова обяснява, че правоотношението между държавата и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен характер и се регулира от нормите на Кодекса на труда.

Прекратяването на това правоотношение става с два акта – административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на правителството от 28 май е единствено основание за издаване на втория акт, а неговата законност е производна от законността на първия акт.

Затова и влязлото в сила решение на МС за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното прекратяване на трудовото правоотношение, което е направено от премиера, пише в определението на съдия Корнезова.

Няма данни дали след произнасянето на ВАС Недялков се е обърнал към граждански съд.

Магазин за Акумулатори

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май.

Веднага след като получи заповедта за уволнението си Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията.

„По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят“, обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията.

Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Материалът ВАС поряза гербаджията Недялко Недялков, изритан с 200 от ДАНС (вижте ЗАЩО) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button