България

Тъстът на Ковачки крие къща за €3,6 млн. на Лазурния бряг и две сметки с над 400 000 евро – кой е Божидар Живков?

Две сметки в чужбина с наличност над 400 хил. евро е „пропуснал” да декларира пред антикорупционната комисия на Сотир Цацаров (КПКОНПИ) Божидар Живков – общински съветник в Перник от местната коалиция „Български демократичен център – БДЦ/ЗС „Александър Стамболийски“.

Ако се чудите как е възможно това, уточнението е, че хитрецът е тъст на енергийния олигарх от обръча на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки. Перничанинът е баща на съпругата му – чалгаджийката Десислава Божидарова, уточни Новините Днес.

Десислава се представя с бащиното си име – Божидарова. С олигарха на ГЕРБ и ДПС и дъщеря им от години живеят във Франция

Богатият общинар и съпругата му притежават къща във Франция за над 3.6 млн. евро. Имотът също не е посочен в декларацията му, но е обявено друго обстоятелство – притежанието на търговско дружество във Франция, чрез което е купена въпросната къща. Тази фирма е взела заем от фирма в България. Тя пък, макар че е дала заем от над 6 млн. лв., декларира приходи от…13 хил. лв.

Историята

Проверка по рама

Историята с имота на Живков и съпругата му Василка Живкова бе разказана през април от разследващия сайт Bird.bg. След това КПКОНПИ започва проверка срещу общинския съветник. Тя продължава и към момента. Получена е обаче информация от френските власти, че съпругата на Живков има банкови сметки, които не са посочени в неговата декларация.

По информация на Mediapool.bg става дума за две сметки. Едната е открита през септември 2015 г. и с наличност малко над 370 хил. евро. В другата има 30 566 евро.  

Топлофикация – Ковачки – Кипър

Българската фирма, която отпуска заема, се нарича „Аура Стар 2005“. Неин управител е Миглена Петришки. Тя участва и в управата на Топлофикация-Перник, свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Тъстът на Ковачки изплаща вила на Лазурния бряг – по 57 бона на месец за 10 години (общинарят с 1200 лв. заплата „забравил” да декларира имота)

Като действителен собственик на пернишкия ТЕЦ е посочена фирмата „Бови тур“, както и регистрираната във Великобритания фирма „Бингам Мениджмънт“, чийто управител е кипърският гражданин Стафанос Константину.

Магазин за Акумулатори

Същата фирма е собственик и на „Аура Стар“, която пък е отпуснала кредита за закупуване на имота във Франция. Константину е посочен като неин действителен собственик, но лицето за контакт отново е Петришки.

Нито парите, нито произхода им

По време на проверката КПКОНПИ стига до извода, че освен, че парите на съпругата на Живков не са декларирани, не е ясен и произходът на средствата за къщата.

За да гарантира връщането на заема, притежаваното от съпрузите френско дружество „V Property“ е вписало дружествените си дялове, чиято стойност е 1000 евро.

Иначе казано – срещу заем от над 3.6 млн. евро, за които не е ясно откъде идват, тъй като „Аура Стар“, поне на пръв поглед, не разполага с тях, общинският съветник е предоставил обезпечение от 1000 евро.

Освен това според данните на френските власти дружеството „V Property“ няма банкови сметки във Франция. Изводът на проверката е, че може да се направи предположение за извършване на съмнителни финансови операции по прехвърляне в чужбина на пари, чийто произход не е изяснен и преобразуването им в недвижим имот.

Проверяваният проверява

Живков е общински съветник в Перник от 2019 г. Той е избран от листата на формацията „Български демократичен център“ (БДЦ), която до 2015 г. се казваше „Лидер“. За съпредседател на преименуваната партия бе избрана Красимира Ковачка, сестра на олигарха Ковачки.

По онова време в Народното събрание имаше парламентарна група със същото име, а Красимира Ковачка бе неин съпредседател. Депутатите ѝ бяха избрани от листите на коалиция около „България без цензура“ на Николай Бареков. Няколко месеца след изборите повечето народни представители преминаха към БДЦ, която запази лоялността си към ГЕРБ.

РАЗСЛЕДВАНЕ на Новините Днес: Жената на Иван Гешев прибра 700 000 лв. като консултант на две застрахователни дружества (зад „бонуса“ наднича олигархът Христо Ковачки)

И според Bird.bg Живков е баща на съпругата на Ковачки. В Общинския съвет в Перник той участва в няколко комисии. Сред тях е и тази по конфликт на интереси, етика, борба с корупцията и жалби на граждани. Всичко е изрядно

През април Живков отрича пред Bird.bg, че е собственик на имота във Франция. Сайтът обаче публикува документи, от които става ясно, че френската фирма е учредена с цел закупуване на имот. Описана е и самата къща – с басейн, отделна постройка и гараж. Имотът обхваща три парцела с обща площ 3800 кв.м.

Намира се в Манделю Ла Напул – на Лазурния бряг. Пред Mediapool общинският съветник обясни, че проверката срещу него е приключила, защото всичко е изрядно. Точно обратното твърдят от КПКОНПИ. Оттам отговориха, че проверката продължава. Живков обаче бе убеден, че всичко е приключило.

„Проверен съм, всичко както трябва да е. Не знам на кои какви изводи са, аз ви казвам, проверен съм, подал съм си декларации. Само слухове пускат. Това са пълни глупости“, заяви той.

НА СЪД: Олигархът на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки спести €30 милиона от въглеродни емисии

Живков увери още, че е декларирал всичко, макар в последната му декларация на сайта на КПКОНПИ, сметките на съпругата му да липсват. За заема той каза, че се обслужва.

„Това само такива някакви нещастници, дето пускат доноси. Завистта, знаете за какво става въпрос. Ще тегля 3.5 млн. евро кредит и няма да го обслужвам и какви ли не глупости. Ще ме търпи някой…“, коментира той.

На въпрос за съмнението, че едва ли не сам на себе си е дал заема, Живков отговори: „Търсят нещо, ама няма какво да намерят, защото всичко си е изрядно“.

Материалът Тъстът на Ковачки крие къща за €3,6 млн. на Лазурния бряг и две сметки с над 400 000 евро – кой е Божидар Живков? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button