8 C
София
събота, април 20, 2024

Великобритания завършва подготовката за коронацията на Чарлз III

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки първоначално обещаната скромност, събитието ще бъде мащабно: повече от 2,2 хиляди гости ще пристигнат на официалната церемония в Уестминстърското абатство. Чарлз III и съпругата му Камила ще организират прием в Бъкингамския дворец в навечерието на коронацията за онези, които не са включени в списъците на поканените за основното събитие. Според вестник Daily Mail такова „предварително парти“ е проведено последно в двора на Джордж IV през 1821 г. и е запомнено с особения си размах. След това гостите на монарха бяха хранени от 23 кухни, а графът-маршал поддържаше реда на рецепцията, яздейки из залата на кон. „Купонът“ струва доста пари на царската хазна и оттогава не е провеждан. Но Чарлз III с Камила поканиха повече от хиляда гости на приема.

Междувременно британският парламент е възмутен: на депутатите са дадени само 80 покани за коронацията, докато почти 1,5 хиляди служители от Камарата на лордовете и Камарата на общините заседават в Уестминстърския дворец. В резултат на това политиците са принудени да разиграят заветните „билети“ от лотарията, информира Sky News. И на депутатите беше наредено да оставят жените, децата и другите си роднини у дома. Единствено премиерът на Албиона Риши Сунак получи покана с опцията „плюс едно“ – той ще отиде на коронацията под ръка със съпругата си Акшата Мурти.

Междувременно феновете на августовското семейство вече търсят къде да наблюдават тържественото шествие. Гражданите опънаха палатки точно покрай оградите и възнамеряват да живеят на открито, за да станат свидетели на събитието. Лицето на новоизпечения монарх буквално преследва британците на всеки ъгъл. Едно от столичните кина дори преименува бара си на „Роял Галерия“, а коктейла – на мохито „Монарх“. Други компании предлагат на всички Carls и Camilles във Великобритания безплатно кафе, двудневна ваканция в луксозен курорт и други предимства.

Членовете на антимонархическите движения обаче не бяха впечатлени от опитите да умилостивят поданиците си със скъпи подаръци: според местните медии групите Respublika и Just Stop the Oil подготвят поредица от провокации. По време на шествието те искат да изплашат конете, така че животните да се втурнат във всички посоки директно към зрителите в тълпата.

Проверка по рама

В опит да предотврати безредиците Министерството на вътрешните работи на Албиона изпрати известия до активисти за увеличаване на наказателните санкции за безредици и за нови правомощия на полицията. Сигурността по улиците на Лондон в деня на коронацията ще бъде осигурена от повече от 11 хиляди служители на реда. Освен това полицията ще използва системата за лицево разпознаване, за да наблюдава престъпниците.

Междувременно не само противниците на монархията могат да изненадат на церемонията. Наскоро историческа реликва, наречена Камъкът на съдбата или Камъкът Скуун, беше доставена в Лондон от Единбург. Според традицията той ще бъде монтиран в основата на древния трон на Свети Едуард, на който ще седи Чарлз III по време на коронацията. Според една от легендите камъкът може да различи истинския монарх от измамника и дори да извика силно за това.

Междувременно

Шест държави, които признават британския монарх за свой държавен глава, биха искали да прекъснат подчинената си връзка с Обединеното кралство и да станат републики. Според анкета на вестник Daily Mail жителите на Канада, Австралия, Ямайка, Бахамските острови, Соломоновите острови и Антигуа и Барбуда са за промяна на системата, тъй като „лоялността към монархията се възприема от републиканците в тези страни като анахронизъм.“ В Канада и Австралия се смята за несъвместимо с идеите за равенство, а на Карибите кралството се свързва с робство и колониализъм.

Най-осезаема разлика в подкрепата за републиката и монархията се наблюдава в Канада – 47 процента от анкетираните срещу 23 процента, подобни настроения в Ямайка и Бахамите. В други пет страни от Британската общност поддръжниците на една или друга система се оказаха почти поравно разделени.

Подготвен от Юрий Когалов

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ