9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Внимание! Ако рибена кост се заклещи в гърлото ви, в никакъв случай не правете ТОВА

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето хора поне веднъж в живота си са изпитвали неприятно усещане, причинено от рибна кост, забита в гърлото им.

В такива случаи много хора не бързат да потърсят помощ от лекарите, а се опитват да се справят сами. Въпреки това, някои методи, които широко се използват от хората, се оказва, могат само да влошат ситуацията.

Хрупкав хляб
Със сигурност всеки знае какво трябва да се направи, ако рибната кост е забита вече в гърлото.

Повечето жертви пбързат да преглътнат хляб, или сухар. Смята се, че твърдата храна просто ще измести чуждото тяло. Този метод се препоръчва от някои лекари. В действителност обаче това може повече да навреди. Поне съвременната медицина е на това мнение.

Твърдата храна често не променя ситуацията, а само я изостря. Хляб, преминаващ през ларинкса и удрящ се в изпъкнала кост, може да я забие още по-дълбоко или просто да счупи изпъкналия връх.

След това визуалното откриване на костта става още по-проблематично. Анна Горбан, педиатър от клиниката „Борис“ препоръчва да не се предприемат никакви мерки и спешно да отидете в болницата.

Проверка по рама

Масажи и подслушване

В случаите, когато костите се забиват в гърлото, лекарите не препоръчват използването на други популярни методи, като например натискане на гърба или масаж на гърлото отвън. Факт е, че тези манипулации също могат да прокарат костта още по-дълбоко в меките тъкани, след което ще бъде трудно да се справят с проблема дори и в болница.

Освен това в медицинската литература има медицинска история, според която рибните кости, които са преминали в меките тъкани, започват да мигрират в тялото.

По този начин, в „казус“, описан о Луценко Шутова на база собствената му практика, е имало пациент, който в опита си да премахне костта, я е придвижил чак до щитовидната жлеза. След това обектът трябвало да бъде премахнат хирургически. Това е така, защото костите на риби могат да бъдат преместени в тялото на жертвата.

По този начин резултатите от горните манипулации могат да бъдат миграция, възпаление (сепсис) или оток, последвани от стеноза, т.е. стесняване или затваряне на ларинкса. Освен това, според лекарите, не премахвайте костите и не използвайте всички видове налични инструменти: лъжици, клечки за зъби, пинсети.

Такива груби и съзнателно непрофесионални действия, не водят до положителен резултат и костта няма да излезе. Дори може да остане рана върху лигавицата на гърлото. 

Магазин за Акумулатори

Обаче не само дискомфортът е опасен в тази ситуация. Поради увреждане на лигавицата, патогените могат да влязат в тялото и рискът от инфекция ще се увеличи.

Ето защо лекарите съветват в повечето случаи да не се премахват костите самостоятелно и да не се предприема самолечение, а да се консултирате единствено с лекар./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ