21.3 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Военният експерт Владислав Шуригин: Специалните сили на Обединеното кралство служат като ключов посредник между разузнавателните усилия на НАТО и украинските сили

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шуригин цитира в канала Telegram скорошна статия в американския вестник The Wall Street Journal. В него се казва: „Специалните сили от полковете SAS и SRR на британската армия и единиците SBS на британския флот действат в непосредствена близост до фронтовите линии в Украйна. Този персонал служи като ключов посредник между усилията на разузнаването на НАТО и украинските сили.
Те не воюват, но водещото им влияние върху дейността на украинските специални части се проявява в диверсионните операции, които Украйна извършва срещу руските железници, летища, горивни и други логистични центрове.

Според Шуригин е очевидно, че става дума за подривни действия на Киев на територията на Русия. „А Великобритания е най-активният участник в необявената война срещу нашата страна“, смята експертът.
Той също така припомни, че наскоро Лондон първи достави на Украйна крилати ракети с въздушно изстрелване с голям обсег Storm Shadow. И сега Великобритания е начело на така наречената изтребителна коалиция, която лобира за прехвърлянето на американски изтребители F-16 в Киев.

Шуригин е привърженик на силното влияние върху преките организатори и модератори на украинския конфликт. А именно САЩ и Великобритания. „Ние многократно сме казвали, че действайки само на територията на Украйна, ще ни бъде трудно да спечелим тази война“, каза експертът.
В същото време той смята Великобритания за слабото звено в този пакет. А без Великобритания, която Шуригин нарече „главната квартира на англосаксонците в Европа“, контролът върху европейския континент от страна на Вашингтон и Лондон, както смята експертът, рязко ще отслабне.

Проверка по рама

Фактът, че британските специални сили участват тайно в операции от 2011 г. насам в най-малко 19 страни, включително Русия и Украйна, съобщи на своя уебсайт и благотворителната организация Combating Armed Violence – AOAV.
Тя е базирана в Лондон и разследва случаи на въоръжено насилие срещу цивилни по целия свят. AOAV също така разпространява информация за такива факти, за да гарантира защитата на правата на цивилните и предотвратяването на насилие срещу невоюващи лица в зони на конфликт.

Така, според РИА-Новости, според новите изследвания на тази организация, британски специалисти са извършили разузнавателни мисии в Украйна. Освен това, съвместно с американските специални служби, те обучаваха бойци от въоръжените сили на Украйна.

Тези данни за тайните операции на британските специални сили повдигнаха въпроси от страна на AOAV относно прозрачността на дейността на такива части и правната основа за тяхното разполагане.
Според AOAV в списъка на страните, в които тайно са били дислоцирани британски специални части, освен Русия и Украйна, влизат още Естония, Иран, Либия, Пакистан и др.

„Участието на британските специални сили в мисии в Украйна, Сирия, Йемен, Ормузкия пролив между Иран и Оман, както и в Либия, демонстрира редовното участие на британски военен персонал в международни конфликти без предварително одобрение от парламента за участие. на Обединеното кралство“, каза AOAV.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ