4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

ВОЙНА: Yettel иска да блокира сделката за „Булсатком“, ето ролята на Вуйчо Спас

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

На телекомуникационния пазар се разгаря сериозна бизнес война. Yettel България съобщи във вторник, че прави опит да блокира сделката за „Булсатком“. Компанията вече е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се забрани на дружество на бизнесмена от Перник Спас Русев да придобие ключовите активи на „Булсатком“ – електронната му съобщителна мрежа, включваща мобилни кули и фиксирана оптична мрежа.
Русев, наричан още Вуйчо Спас, е бивш мажоритарен собственик на „Виваком“, а „Бyлcaтĸoм“ e нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa плaтeнa тeлeвизия в Бългapия c вoдeщa пoзиция в caтeлитнaтa тeлeвизия c oĸoлo 650 000 aбoнaтa. Πo дaнни oт Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa за за 2021 г. компанията дъpжи 33,9% oт aбoнaтитe и 35,8% oт пpиxoдитe.

НОВА ДАЛАВЕРА: Вуйчо Спас купи „Булсатком“

Съмненията и скандалите тръгнаха още миналата година, когато се заговори, че бизнесменът Спас Русев купува „Булсатком“ с пари от „Виваком“. Формалният кандидат-купувач е „Вива корпорейт България“ – дъщерно дружество на люксембургската офшорка  Viva Corporate,, свързана с Русев.
А парите за евентуалната покупка на „Булсатком“ се оказаха заем за Viva Corporate от United Group, която на свой ред е собственик на „Виваком“ чрез дъщерното си  дружество „Словения Броудбенд (то също е регистрирано в Люксембург).

В КЗК от края на миналата година тече проверка по сигнали на „Йетел“ и А1 , която трябва да установи дали сделката би застрашила нормалната конкуренция. Тогава комисията обясни, че „пpeдвид пocтъпилaтa инфopмaция и дoĸaзaтeлcтвa мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe oпepaциятa, в peзyлтaт нa ĸoятo „Bивa Kopпopeйт Бългapия“ EOOД пpидoбивa пpяĸo или ĸocвeнo чpeз лицeтo Cпac Pyceв мaжopитapeн дял oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo-мaйĸa нa „Бyлcaтĸoм“ EOOД“, може да пpeдcтaвлявa нездравословна ĸoнцeнтpaция. 
МРЪСОТИЯТА ЛЪСНА: Босът на „Виваком“ призна – Спас Русев купи „Булсатком“ за мен!

„Серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция“, мотивират се сега от „Йетел“ в искането си КЗК да забрани сделката за „Булсатком“.

Проверка по рама

Само в Новините Днес: Брюксел реже сделката на Спас Русев за „Булсатком“, ГД „Конкуренция“ проваля корупционен план за €30 милиона

Малко преди да се насочи към придобиване на „Булсатком“, Спас Русев напусна надзорния съвет на „Виваком“ и продаде акциите си в телекома (известен и като БТК), на United Group.
Само в Новините Днес: Спас Русев, сестрата на Гергана Паси и топ мениджър от Чехия си делят €30 млн. от „Булсатком” (ВТОРА ЧАСТ)

От чешката компания инвестиционна група PPF миналата година се оплакаха, че също са имали интерес към активите на „Булсатком“, но са били изпреварени от другия кандидат, който е не е изчакал да получи одобрение за сделката от КЗК.

Проверката

А1 и „Йетел“ сезираха КЗК, че има  притеснителни данни около придобиването на „Булсатком“. Финансирането на сделката е чрез предоставяне на кредит и последващо прехвърляне на мобилната и оптичната мрежа на „Булсатком“ към дружества от групата на Юнайтед Груп за покриване на заема. Според „Йеттел България“ чрез условията по заема кредиторът вероятно ще разполага с възможност да влияе върху решенията, които касаят дейността на „Булсатком“.
СКАНДАЛ в Новините Днес: Грандиозна измама с „Булсатком” – ето плана на Спас Русев, близначката на Гергана Паси и висш мениджър от PPF (ПЪРВА ЧАСТ)

А1 също посочва, че като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Материалът ВОЙНА: Yettel иска да блокира сделката за „Булсатком“, ето ролята на Вуйчо Спас е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ