26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Врагът ще се изчерпи след 2-5 седмици: Военен експерт сподели прогноза за хода на спецоперацията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

– Променя ли Киев офанзивната си тактика на фона на пропадането на първоначалния план?

Характерът на настъплението на въоръжените сили на Украйна след провала на юнската офанзива се промени. Противникът изразходва техниката по-икономично и се отказа от опитите да пробие отбраната чрез хвърляне на големи маси бронирани машини през минни полета, преминавайки към тактиката на интензивни атаки от малки щурмови групи.

Това намалява загубата на бронирани машини, но увеличава загубите в персонала, а също така елиминира възможността за дълбоки пробиви, което води до бавно натискане на руската отбрана в земята, а това коренно противоречи на плановете за лятната кампания. Преходът към такава тактика сам по себе си е присъда за амбициозните планове на въоръжените сили на Украйна за пробив на фронта.

– Колко сериозни средства е използвало украинското командване при опитите за пробив на фронта в запорожското направление?

Противникът все още не играе ол-ин и продължава постепенно да изразходва резерви, опитвайки се да поддържа натиск чрез бързо възстановяване на боеспособността на части и съединения. До средата на юли противникът е изразходвал 60% от своите оперативни и стратегически резерви. При сегашния темп на разход, той ще може да работи в сегашния режим още 3-5 седмици.

Проверка по рама

– Какви са загубите на Въоръжените сили на Украйна в съвременна техника и личен състав?

Според западни оценки от началото на настъплението врагът е загубил най-малко 30 процента от цялата бронирана техника, която е имала настъпващата група. Безвъзвратните загуби на Въоръжените сили на Украйна в личен състав достигат 26-28 хиляди души. Това са огромни загуби, които например надхвърлят всички загуби на ЧВК „Вагнер“ през 7-те месеца на щурма на Артемовск или всички загуби на групировката на ВСУ в битката за Мариупол. В същото време основните задачи на лятната офанзива не бяха изпълнени за 1,5 месеца. Ако противникът не успее да преобърне сегашната тенденция, тази наша отбранителна операция ще се превърне в едно от най-големите поражения на въоръжените сили на Украйна от 2014 г.

– Кои други направления са най-застрашителни от гледна точка на възможността за нови удари на Въоръжените сили на Украйна?

Противникът най-вероятно ще продължи да се опитва да прокара нашия фронт в района на Артемовск (предимно южно от града), за да постигне тук оперативни и тактически резултати. Възможни са и опити за пробив на нашия фронт във Времевиевско и Угледарско направление.

– Какви са прогнозите какво ще се случи по-нататък?

Магазин за Акумулатори

До октомври-ноември фронтът ще се стабилизира, интензивността на ударите на руските ВКС срещу инфраструктурата на Украйна ще се увеличи. Акцент ще бъде разрушаването на транспортни и енергийни съоръжения в очакване на зимния сезон. Ако планираме да смелим колкото се може повече жива сила и техника на противника, то сегашните тенденции за Украйна са много неприятни. Въоръжените сили на Украйна вече са изразходвали значителна част от резервите си, без да постигнат целите, за които са били подготвени. Ако сега резервите на врага са разтегнати в различни посоки, той ще има много малко възможности да отблъсне настъплението на руските войски. Нашите сили може да се преместят в него през август или септември тази година.

– В началото на юли Киев активно разпръсна „планираното подкопаване на Запорожката атомна електроцентрала от руските войски“. След това тази тема рязко изчезна. Каква е причината за промяната на риториката на Банкова?

Изглежда, че натискът на редица европейски страни е принуден да отложи плана за подкопаване на ЯЕЦ. Въпреки това подготовката на украинските войски за действия в условията на радиационно замърсяване на района продължава. Тези мерки предполагат възможност за такава ситуация поне в средносрочен план. Провокация от страна на ЯЕЦ все още е на дневен ред, както дълго време в Киев оставаше на масата вариантът за взривяване на Каховската водноелектрическа централа, докато най-накрая беше реализиран. Бих оценил вероятността за подкопаване на ЯЕЦ по време на войната като висока.

Подготви Иван Петров

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ