16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Вучич постави сръбската армия в пълна бойна готовност заради ситуацията в Косово

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Президентът на Сърбия и върховният главнокомандващ на нашите въоръжени сили Александър Вучич подписаха заповед за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия до най-високо ниво и наредиха спешно придвижване към административната линия с Косово и Метохия“, пише агенцията. РИА новини откъс от публикацията на сръбското издание на „Вечерни новини“.
По-рано БТА съобщи, че „косовската полиция“ в петък се е опитала да влезе в кметството на Зубин Поток, град с преобладаващо сръбско население, за да издигне знамето на непризната държава, но местните жители не са позволили.

Според сръбския телевизионен канал RTS силите на самопровъзгласилото се Косово са се качили с джипове и бронирани коли до административните сгради на сръбските общини Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан. Сърбите са започнали да строят барикади и да пуснат алармени сирени – местните жители ги използват, за да се предупреждават за опасност.
Имаше информация и за сблъсъци между сърбите и косовските сили, които са използвали шокови гранати.

В края на април в северната част на Косово се проведоха общински избори, които сръбското население в региона бойкотира. Въпреки това вотът беше обявен за валиден и етническите албанци бяха „избрани“ за кметове на градовете. Руското външно министерство нарече подобни избори „пародия на демокрацията“.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ