22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Вярно ли е, че доматите са опасни за ставите?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Някои нутрициолози отбелязват, че този масово употребяван свеж зеленчук – доматът, невинаги е полезен. Кой трябва да се въздържа от консумиране на домати? Ето коментара на специалистите. 

Първо се посочват полезните свойства на доматите. Те съдържат малко калории и са много богати на нутриенти – белтъчини, въглехидрати.

Например фруктоза и глюкоза, като натурални заместители на захарта, растителни мазнини, хранителни влакна също така.

Разбира се, и много витамини – витамин А, витамини от групата В, в т.ч. фолиева киселина, витамините С, Е, К. Съдържат и микроелементите бета-каротин, ликопин, глутатион, органични киселини, калий, калций, магнезий. Всичко това спомага за подобряване на храносмилателната функция. Освен това:

• нормализират кръвното налягане;

• качествената функция на храносмилането;

Проверка по рама

• понижават риска от онкозаболявания;

• предотвратяват тромбоза и стесняване на вените;

• подобряват общото състояние на организма.

Но с какво тогава могат да бъдат опасни?

Важно е да се знае, казват специалистите, че те наистина могат да оказват и негативно действие. Този зеленчук фактически е противопоказен за хора със ставни заболявания – артроза и артрит. Свързано е с факта, че в доматите има соланин и оксалова  киселина.

Двете наведнъж се отразяват негативно на състоянието на костите и ставите. Соланинът се отнася към онези природни алкалоиди, съдържащи се в редица растения, в т.ч. и в зелените домати или в зелената част на червения домат. Соланин се съдържа и в картофите, патладжаните и пипера. Това вещество е нужно на растенията, за да се защитават от болестотворните организми и от тези, които се стремят да ги изядат. 

Магазин за Акумулатори

Фактически, това е природна отрова. Ако се употребява соланин в големи количества, това може да стане причина за негативни последствия – възпалителни реакции, алергични пристъпи, проблеми със стомашно-чревния тракт и токсични отравяния.

Също така употребата на продукти с висока концентрация на такова вещество води до засилване на възпалението в ставите и обостряне на вече проявените симптоми на артрит или артроза. Голямото количество соланин е причина и за повишаването на концентрацията на цитокините – вещества, участващи в развитието на възпалителните процеси в тялото. Повишеното ниво на цитокини задълбочава симптомите на артрозата и предизвиква болки в ставите. 

Оксаловата киселина в състава на доматите не води до възпаление. Но тя пък е способна да разрушава хрущялната тъкан и да влошава усвояването на полезните мазнини, които спомагат за възстановяване еластичността на ставите.

Тя също така продуцира отделянето на синовиална течност. Когато си избирате домати, нека са от по-дребните сортове, в тях има по-малко оксалова киселина и салонин. И не на последно място, хората с проблеми в ставите следва да избягват кромид лук, цвекло, картофи, ревен и спанак. В списъка на забранените продукти попадат чаят и кафето. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ