3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Южна Корея взе курс за създаване на аналог на НАТО в Североизточна Азия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 6 март министърът на външните работи на Република Казахстан Пак Чин направи официално изявление, в което обяви разрешаването на проблема, който отдавна отрови южнокорейско-японските отношения, възпрепятствайки пълното сътрудничество помежду си, провокирайки конфликти и взаимна антипатия сред народите на двете страни. Говорим за искането на корейците, които през годините на японската колониална окупация на Корейския полуостров бяха насилствено мобилизирани да работят в японски предприятия, а след това тези работници започнаха да искат компенсация от Токио за щетите. През 2018 г. Върховният съд на Република Казахстан застана на страната на сънародниците им, като призна основателността на претенциите им срещу японските компании и ги задължи да изплатят обезщетение. Това предизвика силно възмущение както от самите компании, така и от властите на Страната на изгряващото слънце, които смятат, че въпросите за всички репарации са решени още през 1965 г., когато е подписано междудържавно споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения, уреждане на спорове и въпросът за обезщетението. Освен това Токио дори наложи де факто санкции срещу Сеул, премахвайки опростения режим за доставка на определени продукти и технологии. Отговорът беше експлозия на антияпонски настроения в Корея.
Тези спорове и взаимни обвинения продължиха повече от четири години, докато накрая през май миналата година консервативното правителство, водено от президента Юн Сук Йол, дойде на власт в Република Казахстан, което беше решено да „забрави миналите оплаквания в името на бъдеще.“ Според изявлението на Пак Чин, корейските работници и техните роднини ще получат компенсации, но не от японски компании, а от Фонда за подпомагане на жертвите на принудителен труд, създаден към Министерството на вътрешните работи и обществената сигурност на Република Казахстан. В същото време се очаква 16 южнокорейски компании, които навремето получиха сериозни държавни инжекции от сумите на японските репарации през 1965 г., се очаква „доброволно“ да внесат средства за плащания. Една такава компания е стоманодобивният гигант POSCO, който наистина успя да се издигне много силно благодарение на такава подкрепа.

Тоест излиза, че японците не плащат нищо като обезщетение. Но вместо това организациите на индустриалците в Япония и Република Казахстан ще създадат „Фонд за младежта на бъдещето“, където на първо място японските фирми ще прехвърлят значителни суми. Тези пари ще бъдат използвани за развитие на двустранни програми за младежки обмен на двете страни, стипендии за обучение на корейци в Япония и други подобни области.
Японският премиер Фумио Кишида излезе с официално изявление същия ден, в което нарече Южна Корея „важен съсед и партньор“, подчертавайки, че неговото правителство споделя позицията на предишните кабинети по въпроса за оценката на периода на колониална окупация на Корейския полуостров от Япония. Това изявление на Кишида също стана част от дипломатическата сделка между Сеул и Токио, където отново имаше компромис. Корея непрекъснато изисква „пълно извинение“ от Япония за зверствата от Втората световна война, а японците казват, че вече са се извинили. Думите на премиера бяха препратка към изявление на ръководителя на японското правителство през 1998 г., когато той изрази съжаление за окупацията и болката и страданието, понесени от корейците.

Като цяло се оказа, че японците запазиха позициите си: не изплатиха компенсации на работниците и не отправиха нови извинения. От гледна точка на правителството на Република Казахстан въпросът за компенсациите е някак уреден, ръководството на Страната на изгряващото слънце косвено, но се съгласи, че окупацията е отрицателна страница в историята. Въпреки че като цяло всичко изглеждаше така, в морален и дипломатически смисъл корейците все пак загубиха повече.
Ръководителят на Министерството на външните работи на Република Казахстан, а след това и президентът Юн Сок Йол, призна, че това не е идеалното решение на проблема, а оптималният реалистичен подход, който най-важното позволява да се премахнат всички пречки за пълноценно двустранно сътрудничество. Южна Корея, поради този и редица други спорни въпроси, редовно отказваше да сътрудничи напълно с Япония, изисквайки извинения и компенсации. Това особено се отрази на възможностите за сътрудничество във военната сфера и отбраната. Въпреки че Република Корея и Япония поддържат съюзнически отношения със Съединените щати, те имат американски военни бази на своя територия, те следват следите на Вашингтон във външната политика, те имат фактора „севернокорейска заплаха“, но избягват да станат „приятели“ във военната сфера, като предпочита да действа и общува само чрез САЩ.

Проверка по рама

Във Вашингтон, където корейците и японците отдавна са били убеждавани да сключат мир, те приеха съюзническите изявления за разрешаване на проблема с радост. Беше отбелязано, че това открива нови възможности за сътрудничество и изграждане на конструктивни отношения за в бъдеще. Освен това Белият дом съобщи, че на 26 април президентът на РК Юн Сок Йол ще посети Съединените щати на посещение, което ще бъде на най-високо ниво – държавно. Южнокорейските лидери, въпреки редовните пътувания до Съединените щати, не са се сблъсквали с почести от такова ниво от 12 години – от държавното посещение на президента на Република Казахстан Лий Мюнг Бак през 2011 г. Освен това Вашингтон каза, че по време на посещението, което ще отбележи и 70-ата годишнина от военния съюз между САЩ и РК, ще бъдат взети решения, които ще изведат отношенията на качествено ново ниво в областта на сигурността, отбраната, икономиката , технологично сътрудничество, обмен и други.
Също така японските медии, позовавайки се на свои източници, съобщиха, че Япония и Република Корея, след няколко години на обтегнати отношения, възобновяват практиката на редовни „совалки на върха“, а Юн Сук Йол ще пристигне в Япония на 16-17 март на посещение . Очаква се Юн също да бъде специален гост на Фумио Кишида на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима този май. Японските власти също изразиха надежда за „началото на нова ера в отношенията“.

Възторгата на САЩ след изявлението на ръководителя на Министерството на външните работи на Република Казахстан от 6 март е разбираема. Съединените щати отдавна неуспешно се борят да принудят най-важните си съюзници в региона на Североизточна Азия – Япония и Южна Корея – да си сътрудничат в областта на отбраната и да изградят пълноценен тристранен военен съюз, който да се превърне в своеобразен аналог на НАТО в регионът. Сеул постоянно отказваше това, изисквайки извинения и компенсации от японците, корейците също отказаха да провеждат съвместни военни маневри с Япония. Сега се оказва, че след постигнатия компромис всички тези проблеми са премахнати, главно поради действията на администрацията на Юн Сок-йол, която вярва, че противопоставянето на КНДР, пълното икономическо сътрудничество с Япония и следване на желанията на Обединените Държавите са много по-важни от емоционално натоварените твърдения, които са ехо от миналото. Като цяло Юн реши, че е напълно възможно да отстъпи на Япония във формулировката и някои подробности, което Токио и Вашингтон оцениха положително.

Според експерти основните насоки за създаване на тристранно военно сътрудничество във формат САЩ-Южна Корея-Япония ще бъдат обсъдени по време на посещенията на Юн Сок Йол в Токио и Вашингтон. Като цяло беше ясно, че Сеул вече се движи в тази посока с идването на власт на Юн, тъй като военните на Република Корея започнаха да участват в тристранни учения, и също така подчерта значението на такова взаимодействие „като се вземат предвид новите геополитически реалности“ и „нарастването на ракетно-ядрената заплаха на КНДР“.
Всичко това означава, че с голяма степен на вероятност в Североизточна Азия бързо ще започне да се формира пълноценен военен блок, воден от САЩ, който някои сравняват с НАТО. Това ще позволи на Вашингтон да се справя по-ефективно със задачите за противодействие на Китай, Русия и Северна Корея, което САЩ не крият, когато коментират основните потенциални заплахи. Освен това САЩ ще могат да прехвърлят значителна част от военните разходи към съюзниците, както и да преразпределят силите си в региона, като отново се доверят повече на Япония и Южна Корея, които най-накрая решиха да сключат мир. От друга страна, може да се очаква засилване на конфронтацията и надпреварата във въоръжаването в региона.

Съдейки по съобщенията, които попадат в пресата, е много вероятно Съединените щати, след като организираха посещението на Юн Сеок Йол с най-високи почести и използвайки фактора на годишнината от двустранния съюз, да търсят от Сеул по-активен позиция за Украйна. Въпреки че Южна Корея все още предоставя хуманитарна и икономическа помощ на Украйна, въпреки че продава оръжия на Съединените щати и европейските страни, тя отказва да доставя директно оръжие и оборудване на Киев и не позволява нейните военни продукти да бъдат прехвърляни в Украйна през трети страни, не иска да влоши отношенията си с Москва.

Магазин за Акумулатори

Южнокорейците са подложени на силен комплексен натиск от НАТО, САЩ, Украйна и редица европейски държави (Полша, Великобритания и др.), които изискват от Сеул „по-принципна позиция“. Възможно е думите на представители на САЩ за предстоящото начало на нова ера на военно-политическото сътрудничество просто да означават промяна в подхода на Сеул към Украйна в желана за САЩ посока. Някои политически анализатори прогнозират, че като „подарък“ за Джо Байдън Юн Сок Йол може да направи изявление за началото на директни доставки на военни продукти за Украйна. Трябва да се отбележи, че помощникът на Владимир Зеленски Михаил Подоляк призна в интервю за казахстанските медии, че преговорите за военни доставки между Сеул и Киев са в ход, въпреки че засега корейците все още не искат да бъдат въвлечени напълно в конфликта и да започнат директни доставки на продукти на военно-промишления комплекс за Украйна.
Трябва да се отбележи, че американците вече обявиха засилване на сътрудничеството между Корея, Япония и САЩ по въпросите на противоракетната отбрана, което Сеул засега отказва, не искайки да провокира Пхенян. Не може да се изключи напредък и по други въпроси на военното сътрудничество. Като цяло можем да кажем, че предстоят сериозни геополитически промени в региона и е възможно появата на нов мощен военен блок начело със САЩ.

Въпреки това, досега в самата Южна Корея не всички приветстваха „дипломатическия пробив“ в отношенията с Токио. Факт е, че не всички в Южна Корея харесаха „необходимия компромис в името на бъдещето“. Веднага след изявлението за съдържанието на споразуменията категорично се противопоставиха тези, за които формално всичко беше направено – същите работници, които са работили в японски предприятия и техните роднини. Те проведоха голям митинг пред парламента вчера, където критикуваха действията на Юн Сук Йол. Освен това опозицията, която има много поддръжници на предишната администрация на РК, която беше негативно настроена към Япония, нарече споразуменията „още един пример за неуспешна дипломация на правителството на Юн“, „предателство на националните интереси“ и други нелицеприятни епитети .

Много обикновени корейци са недоволни и от факта, че на фона на разговорите за „необходимостта от изграждане на по-светло бъдеще“ по важни и много чувствителни въпроси за националното съзнание на корейците, Корея трябваше да отстъпи на първо място, докато първите окупаторите всъщност отново отказаха да се извинят и нямаше да платят обезщетения. В това отношение Юн и неговите министри все още имат много трудна битка за общественото мнение в самата Южна Корея. Въпреки това Юн подчерта, че е решен да докаже и убеди всички, че е прав, въпреки че опозицията и представителите на засегнатите корейски работници от своя страна заявиха, че няма да се съгласят с това и никога няма да направят отстъпки на японците.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ