12.8 C
София
петък, април 19, 2024

За какво служи смарт часовникът

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За какво служи смарт часовникът

Вече почти всички устройства са умни, включително и часовниците. Те вече не са просто миниатюрни джаджи, носещи се на китката на ръката за информиране на точен час и дата. Подобно на смартфоните, притежават операционна система, процесор, сензорен дисплей и позволяват инсталиране на приложения. Какви са възможностите им и как се използват, техните видове и друга полезна информация ще видим по-долу.

 

Смарт Часовници

 

Какво представляват съвременните смарт часовници

Името на тези миниатюрни устройства произлиза от английското Smart Watch, а за разлика от класическите електронни и механични подобни аналози, смарт часовниците могат да се свързват със смартфона. Те притежават сензорен екран и собствена операционна система, позволяваща инсталирането на индивидуални приложения. Тези джаджи, също като вашия телефон, имат вградена оперативна и постоянна памет, процесор, видео изчисления (GPU) и т.н. Накратко може да се каже, че това е миниатюрната версия на вашия смартфон.

Съвременните смарт часовници са оборудвани с многоцветни и красиви каишки, водоустойчиви са и много евтини, което ги прави достъпни за масовия потребител. Някои от тях не работят без постоянна блутут връзка със смартфона. Други обаче са напълно автономни и приемат обаждания и SMS съобщения, чрез предварителното поставяне в тях на СИМ карта.

Защо да ги използваме

Въпреки че по подобие на смартфона, смарт часовниците повтарят някои от неговите функции, те предлагат и индивидуални, които са много полезни, особено при необходимостта от поддържане на добро здраве и отчитане на неговите показатели. Например, те са оборудвани със сензори, отчитащи в реално време направените от вас стъпки и водят статистика за техния брой на дневна, седмична, месечна и дори годишна база. Могат да изчисляват разстояние и дори да измерват кръвното налягане, както и да отчитат текущия сърдечен ритъм.

Смарт часовниците могат да разбират спите ли, тичате ли, стълби ли изкачвате или седите. Те се грижат да не се заседявате и да се раздвижвате от време на време, като ви известяват за това. Отделно е възможно създаване на програма за спортуване и даване на съвети за пълноценни тренировки, както и още много други. 

Какви видове могат да се открият в магазините

Изключително разпространени днес са следните смарт часовници:

  • За мъже — имат предимно строги дизайнерски линии, типично присъщи за мъжете, което ги отличава от останалите видове;
  • За жени — формите и линиите са по-нежни и заоблени, правейки ги подходящи за нежната женска ръка;
  • Детски — отличават се с повече цветове или изобразяването на детски герои по каишките.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ