17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

За първи път у нас кардиолози приложиха нови методи при 6 пациенти със запушени артерии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шестима пациенти с тежки увреждания на периферните кръвоносни съдове бяха лекувани ендоваскуларно в Националната кардиологична болница с мултифукционални консумативи, използвани за първи път у нас, съобщиха от лечебното заведение.
Болните са със значителни застрашаващи от ампутация запушвания на артериите на долните крайници. Най-щадящият метод за лечението им е ендоваскуларният, на фона на останалите две терапевтични опции – отворена байпас хирургия, а в най-тежките случаи – ампутация. 

Пациентите са лекувани от екипите на Клиниката по съдова хирургия и отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология в лицето на съдовия хирург доц.
Наделин Николов и рентгенолозите гл. ас. д-р Светла Динева и д-р Перо Попески. 

След прецизно образно диагностициране на запушванията в периферните кръвоносни съдове, изцяло под рентгенов контрол са извършени шест авангардни ендоваскуларни процедури с ново поколение медицински консуматив.

Мултифункционалният катетър, който се ползва за първи път у нас, представлява комбинация от катетър и регулируем балон. По време на интервенцията ендоваскуларният специалист едновременно извършва отпушване и разширяване на стеснения съд, като балонът се разгъва от специалиста според необходимостта и анатомията на болния. Консумативът се нарича Oscar и е разработка на немския производител Biotronik.
„Случаите на шестимата болни бяха изключително усложнени, но преминаха успешно. Всеки от тях съобщи за подобрение веднага след операцията“, съобщи доц. д-р Наделин Николов. Той поясни, че запушванията и като цяло, патологията на съдовете на долните крайници води до постоянна и силна болка, която пациентите изпитват, а рискът от ампутация или смърт е изключително висок в напредналите стадии.   

Проверка по рама

Благодарение на ендоваскуларния метод и поставянето на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на увредения съд се възстановява, храненето на органите и тъканите също, болковият синдром отминава и се преодолява рискът от ампутиране на засегнатия крайник, категорични са специалистите.
„Ендоваскуларните методи са не само изключително прецизни, но и щадящи, тъй като при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата апаратура в отделението, постигаме оптимален лечебен резултат – отпушване на запушена артерия или разширяването й, ако е стеснена критично“, коментира гл. ас. д-р Светла Динева и допълни, че именно по този начин се използва пълната функционалност на иновативния консуматив – достигане до увредената зона и разширяването й с балона до оптимална терапевтична степен.

Новост е възможността един и същи консуматив да се приложи с различни дължини според конкретната ситуация, за което към момента биха се изразходвали няколко консуматива.

Шестимата пациенти вече са изписани, предстои регулярното им проследяване от съдовите специалисти в Националната кардиологична болница.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ