11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Зъболекар изброи 5-те причини за образуване на зъбен камък

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Зъболекарят обясни, че необичайното натрупване на плака води до появата на зъбен камък. А плаката се образува по зъбите през цялото време, това е естествен процес за организма.
За да го премахнете, трябва да миете зъбите си ежедневно, като обръщате внимание на труднодостъпните места и пространството между зъбите. Лекарят препоръчва да използвате конец за зъби или специални четки в допълнение към четката за зъби.

Важна роля в образуването на зъбен камък играят физиологичните характеристики. Например неправилна захапка, неравни зъби, твърде нагъсто подредени зъби – всички тези фактори затрудняват ежедневната хигиена и допринасят за появата на зъбен камък.
Пиене на алкохол, тютюнопушене, вейпинг – вредните навици нарушават киселинния баланс в устата и провокират образуването на плака и впоследствие зъбен камък.

Лекарят отбелязва, че не само четката за зъби почиства зъбите. Природата има функция за самопочистване на зъбите, което се случва с яденето на твърди плодове и зеленчуци.
В допълнение, размножаването на бактериите, увеличаването на плаката и появата на камъни допринася и излишъкът на въглехидрати и захари.

Проверка по рама

Общото състояние на организма също оказва влияние върху образуването на зъбен камък. Така че някои заболявания на стомашно-чревния тракт могат да променят състава на слюнката и да повлияят неблагоприятно на функциите за самопочистване и дезинфекция на устната кухина.
Зъболекарят препоръчва редовно миене на зъбите, прегледи при лекар поне два пъти годишно и лечение на кариес в ранен стадий.

/Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ