19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Забравете за тези напитки – повишават риска от деменция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Страхувате се от развитие на деменция в златните си години? Не сте сами, особено ако имате фамилна анамнеза за болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция.

Развитието на деменция обаче не трябва да бъде вашата съдба. Повече изследвания показват, че здравословният начин на живот, включително това, което ядете и пиете, може да помогне за намаляване на риска.

Приблизително 6,5 милиона американци на възраст 65 и повече години се очаква да живеят с болестта на Алцхаймер през 2022 г.

и се очаква процентът да се увеличи със застаряването на населението.

Сладки напитки

Според доклад от 2017 г. на Националния център за здравна статистика на САЩ, почти половината от всички възрастни пият една или повече подсладени напитки на ден – например газирани напитки, плодови напитки, енергийни напитки и други.

Проверка по рама

Това възлиза на около 150 калории или 37 грама бързо усвоими захарни калории на ден. Горната граница на добавените захари, определена от Американската касдиологична асоциация, е 36 грама на 150 калории за мъже и 25 грама на 100 калории за жени.

Захарта е вредна за вашето сиво вещество, защото е свързана с метаболитни състояния като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, метаболитен синдром, възпаление и диабет тип 2.

Храните, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, също увеличават риска от деменция, тъй като запазването на здравето на вашия мозък включва запазване на милионите кръвоносни съдове, които го поддържат, свободни от плаката, свързана със сърдечни заболявания.

В скорошно проучване, публикувано в списание Alzheimer’s Disease Prevention, авторите установили, че тези, които съобщават, че консумират най-много подсладени напитки, са около три пъти по-склонни да страдат от деменция в сравнение с тези, които не пият подсладени напитки. Рискът от инсулт се удвоява при тези, които пият сладки напитки.

Изследване от Харвардското училище по обществено здраве също показало, че хората, които пият една или повече сладки напитки на ден, са по-склонни да имат по-лоша памет, по-малък общ обем на мозъка и значително по-малък хипокампус, област от мозъка, свързана с паметта.

Авторите предполагат, че сладките напитки са свързани със симптоми на предклинична болест на Алцхаймер.

Магазин за Акумулатори

Млечни шейкове

Млечните шейкове са най-доброто удоволствие за мнозина, но захарта и наситените мазнини са двоен удар за здравето на мозъка ви. Известно е, че наситените мазнини, открити в пълномаслените млечни храни, тлъстото месо, маслото, кокосовото и палмовото масло, повишават нивата на LDL-холестерола.

Изследванията показват, че високият холестерол може значително да увеличи риска от деменция. Всъщност три големи проучвания на човешката популация са установили, че високият прием на наситени мазнини удвоява риска от болестта на Алцхаймер, докато диетите с ниско съдържание на ненаситени мазнини намаляват риска.

Кофеинови напитки

Редовното кафе и чай без добавена захар може да бъде чудесен начин да увеличите полезните антиоксиданти и други хранителни вещества на растителна основа във вашата диета, но много любители на кафе предпочитат подсладени напитки.

Ако обичате специални кафе напитки от любимото си кафене, може да получите изненадващо количество добавена захар и нездравословни наситени мазнини.

Енергийни напитки

Енергийните напитки с кофеин първоначално са разработени за екстремни спортисти или за да помогнат на учениците да се събудят или да останат будни, но те са безполезни, когато става въпрос за поддържане на мозъка ви здрав поради високата концентрация на захар./ и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ