15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Накиснете краката си в тази смес при първи симптоми на простуда

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Накисването на краката в солена вода е стар метод против настинка, но дали е ефективен? Предотвратява ли настинките? Време е да разберем.
Топлата вана или леген е една от релаксиращите и лечебни процедури. Водата с подходяща температура (не прекалено гореща), помага за отпускане на напрегнатите мускули. Как ще подейства, когато става въпрос за самите стъпала?
Замръзналите крака са рисковани за настинка, затова е важно да ги затоплите възможно най-скоро, когато се приберете у дома. Накисването им в топла вода е един от най-добрите начини да направите това. 
Нещо повече, този метод ще даде почивка на краката ви след дългия ден и ще ви накара да се почувствате по-добре. По-високата температура стимулира кръвообращението и топлинният комфорт се подобрява бързо. След като стъпалата са затоплени, усещаме топлина в цялото тяло и това е ясен сигнал, че кръвообращението се е подобрило и организмът може да се пребори с потенциална инфекция. 

Що се отнася до солта – тя е традиционно средство, използвано в народната медицина. Тя е не само подправка, но и вещество с широк спектър от благоприятни за здравето ефекти. 
Халотерапевтичните процедури (с използване на сол) се използват при различни заболявания. Наред с други неща, солта има антисептично, дезинфекциращо и почистващо действие. 
Накисване на краката като средство за лечение на настинка?

Народната медицина е разчитала на естествени методи, защото не е имало други, по-ефективни средства. Накисването на краката в солена вода е един от старите начини. Такава солена вода подобрява кръвообращението, дезинфекцира и отпуска, но не е лек за вирусни и бактериални инфекции. 
Как да предотвратим настинката?

Проверка по рама

Трябва да разглеждаме това лечение като естествена профилактика. Когато се приберете вкъщи премръзнали, краката ви са намокрени и усещате спад в имунитета – вземете топла вана или накиснете краката си в топла вода.
Накисването на краката ефективно ще затопли тялото ви. Когато кръвообращението се ускори, клетките се подхранват по-добре и се насищат с кислород, а отделянето на токсините се осъществява по-ефективно. Само по този начин тялото има повече енергия да се бори с евентуална предстояща инфекция.
Допълнителните ползи от накисването на краката в солена вода включват мека кожа без мазоли, предотвратяване на гъбични инфекции на краката и ноктите. Освен това е момент на релаксация след тежък ден. 
Ако искате да се сгреете още по-добре, направете си ароматен чай с подправки и го изпийте, докато потапяте краката си.

Каква сол да добавите в легена?

Достатъчна е обикновената готварска сол, която има антисептично и омекотяващо действие. По рафтовете на магазините за хранителни стоки ще откриете също морска и хималайска сол – и двете са силно минерализирани, така че могат да се използват за накисване на крака, засегнати от болки в ставите и ревматизъм. 
Солта от Мъртво море също може да се използва за къпане и накисване на краката. Тя има силни антисептични свойства и освен това облекчава симптомите на кожни заболявания като екзема и псориазис. Можете да си набавите английска сол, известна като горчива сол, в аптеките и билковите магазини. Накисването на краката в топла вода с английска сол намалява отоците и подобрява кръвообращението в долните крайници. Допълнителните ползи включват нежно ексфолиращо действие – краката ви ще бъдат меки и гладки.

Колко време е заразна настинката?

Магазин за Акумулатори

Приготвяне на вода за крака
Водата трябва да е топла, но не прекалено гореща – не искаме да сварим краката, а просто да ги затоплим. Когато водата започне да се охлажда и стане хладка, това е знак, че трябва да приключите процедурата. Дръжте под ръка суха кърпа и топли чорапи, за да поддържате топлината, която успокоява след банята.

Колко сол да изсипете в легенчето? Стандартното съотношение е 5 грама на литър вода. Можете да направите по-наситен разтвор, но не трябва да превишавате 15 грама сол на литър вода. 

В какво още можете да накиснете краката си?
Солта не е единственият хранителен продукт за накисване на крака. Има хора, които накисват краката си в синапено семе или в настойка от карамфил. Загряващите процедури със сигурност ще помогнат за предпазване от последиците от мокрите и студени крака.

Можете също така да добавите етерични масла към ваната или накисването на краката: чаено дърво, бор или евкалипт. Те имат антисептично действие и помагат за отпушване на запушения нос. Така че имаме такова естествено средство 2 в 1 – затопляща вана за крака и инхалация за успокояване на хремата.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ