13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Захарова: Изявлението на Лондон за доставката на Киев на снаряди с уран е опит за прекъсване на преговорите между Руската федерация и Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Припомнете си, че във вторник британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди каза, че Лондон, в допълнение към доставката на танкове Challenger 2 на Украйна, ще прехвърли боеприпаси с обеднен уран на режима в Киев заедно с тази бронирана машина, което предизвика разбираема негативна реакция не само в Русия, но и в чужбина. Много политици и военни експерти оцениха това решение на британските власти като нова стъпка към сериозна ескалация на конфликта в Донбас.
„Те (британците – прибл. „RG“) не могат да разберат по никакъв начин, че е невъзможно да се прекъсне градивният творчески дневен ред с каквото и да е информационно пълнене, без пропаганда, без манипулиране на техния мейнстрийм. <...> Никакви PR кампании, антиреклама, истерии не могат да бъдат прекъснати“, каза Захарова.

Както подчерта дипломатът, „руско-китайското сътрудничество задава правилния тон на международните отношения“.
В същото време официалният представител на руското външно министерство заяви, че на фона на голям брой документи, подписани от руска и китайска страна, както и направени изявления за стабилност и мир, думите на Лондон за доставките на обеднен уран снаряди за украинските въоръжени сили „вредят само на самата Великобритания“.

„Правенето на изявления, насочени към деструктивен дневен ред <...> е демонстрация на пълна безпомощност“, каза Захарова.
Дипломатът също подчерта, че обедненият уран е „ужасно нещо“ и евентуалното му използване в зоната на конфликта би било „чудовищно“.

Проверка по рама

Във вторник, 21 март, в Големия Кремълски дворец се проведоха пълномащабни преговори между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. Лидерите обсъдиха икономическо и военнотехническо сътрудничество, енергийни проекти, както и международни въпроси. Преди това лидерът на КНР проведе среща с премиера Михаил Мишустин.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ