18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Закъсваме: България губи милиарди евро

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Досега говорихме, че има риск от забавяне на отделни мерки. Но вече има реален риск да бъдат загубени милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост. Това коментира в предаването „(О)позиция“ икономистът и бивш вицепремиер по еврофондовете в служебните правителства „Янев“ и „Донев“ Атанас Пеканов.

“Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка”, коментира още Пеканов. Той даде пример с неизпълнените реформи в областта на либерализацията на пазара на електроенергия, пътната карта за климатична неутралност и законодателството за подаване на сигнали, при които страната реално рискува да загуби парите от ЕС.

Според него голяма структурна грешка, извършена при кабинета „Денков“, е закриването на вицепремиерската позиция по еврофондовете. „В момент, в който очаква два пъти повече пари от ЕС, България закри това портфолио“, коментира Пеканов.

Сред страните, които чакат големи плащания, България е последна. Бившият вицепремиер даде пример с други европейски страни, които също като България очакват сериозни суми по плана за възстановяване, но се справят по-добре. Изненадващо се оказа, че страни като Гърция и Италия, за които се очакваше, че по-трудно ще се реформират, са напред с плащанията. „Всички страни с голям дял на финансирането по линия на плана вече са на три-четири плащания, само България е с едно“, коментира Пеканов.

„На служебното правителство ще му е много трудно да започне предоговаряне на плана, защото по много мерки се натрупа допълнително забавяне и се очакват промени по много голям брой инвестиции и реформи. Финансовият министър Асен Василев не уведоми обществеността по какво точно се преговаря за промени“, каза още Пеканов.

Проверка по рама

„Светът вече е различен и Европа ще трябва да се нагоди“, коментира още Пеканов по повод предстоящите евроизбори. Според него в дебатите за нов ЕС се подценяват ключови теми като производителността и икономическата активност на Европа в конкуренция със САЩ и Китай.

„Те влизат в много ясна индустриална политика, политика на субсидии, като фактически тече търговска война между тях. Ние трябва да решим дали само ще гледаме, както правим в момента или по-активно ще се включим“, коментира Пеканов.

Материалът Закъсваме: България губи милиарди евро е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ