21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Защо Атина се страхува да каже на глас, че руските самолети могат да спасят Гърция от пожари

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не по-малко „впечатляващ“ начин подкрепиха бедстващата Атина в Европейския съюз. Еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи каза, че в Гърция работят „повече от 450 пожарникари и седем самолета от страните от обединена Европа“. Но дори това да е вярно, което е много съмнително предвид тежката ситуация с пожарите в Стария свят, това означава, че за всеки пожар има не повече от шест чуждестранни пожарникари. Докато са необходими стотици.
Евентуалният гняв на Вашингтон и Брюксел тревожи гръцкото правителство повече от всякакви пожари

През 2021 г. руснаци, участвали в гасенето на горски пожари в Гърция, бяха изпратени на международното летище Елефтериос Венизелос в Атина. Генерал-лейтенант Стефанос Колокурис, началник на противопожарната служба, благодари на руското министерство на отбраната за тяхната работа, като нарече помощта, предоставена от Москва за гасенето на пожари, „много значителна“. „Трябва да сме заедно. Гърция е малка страна, но ние също имаме определени възможности и винаги сме готови да помогнем, ако се наложи“, цитират те РИА новини думите на Колокурис. След това, през 2021 г., два руски самолета Ил-76 и два хеликоптера Ми-8 долетяха до Гърция от името на президента Владимир Путин във връзка със спешна молба от гръцкото правителство. В Русия се смяташе за въпрос на чест да се даде рамо на Атина безплатно. Така страната ни винаги е правила по отношение на Гърция.
В неделя бившият гръцки министър на отбраната Панос Каменос, поразен от сегашното ниво на европейска солидарност, призова Атина да се обърне към Русия за помощ при потушаването на пожарите. „Без Бериев“ (самолет-амфибия Be-200. – Забележка. изд.) не работи. Да наведем глави и да помолим за помощ. Те ще ни дадат … „, цитират медиите думите на Каменос. Но за парламентарната коалиция, която наскоро спечели изборите под знамето на „русофобията“, самата идея за подобно искане изглежда като политическо самоубийство. В края на краищата тогава гръцкото правителство ще трябва да благодари на Москва за добре свършената работа. много ограничения, наложени преди това от Европейския съюз. Това означава, че гърците ще трябва да се унижат пред европейските служители, така че хипотетично Руската помощ все още стига до Родос или Корфу. Затова в Атина идеите на бившия министър на отбраната за възобновяване на хуманитарния диалог с Москва бяха хладни. Евентуалният гняв на Вашингтон и Брюксел от контактите с Москва тревожи гръцките власти повече от всякакви пожари. че по-рано Гърция предизвикателно „благодари“ на Русия, като почти попадна в челната тройка на държавите, доставили на Украйна най-много военни товари.

През 2022 г. италианският телевизионен канал Rai 3 пусна документален филм за руската помощ в борбата с пандемията в Ломбардия. Но в него нямаше много обективно – авторите му неоснователно обвиняваха руски лекари, работещи в Италия, в „шпионаж“. Руското външно министерство реагира на фалшификата, като припомни, че Русия е една от малкото страни, протегнали ръка на италианския народ в трудни моменти, и то по хуманитарни причини. Освен това, по искане на Рим, освен оборудване и лекари, в Италия бяха изпратени защитно оборудване и мобилни комплекси на базата на КАМАЗ за дезинфекция на превозни средства. Вестник Corriere della Sera наскоро говори за това как изглежда благодарността на италиански по отношение на Москва. Тя цитира думите на вицепремиера на Италия, който съобщи, че Апенините са предоставили на Украйна военна помощ в размер на около милиард евро и обещаха да продължат да го правят.
Външният министър Сергей Лавров многократно е подчертавал, че контактите на Русия със Запада вече няма да бъдат същите и страната ни няма да позволи да лъже при подписването на международни документи. Сега е очевидно, че готовността на Русия да предоставя хуманитарна помощ, както изглеждаше в миналото на приятелски, исторически и психически близки европейски държави, също няма да бъде същата. В Китай казват: „Истинското злато ще издържи на топене в пламнал огън, предаността се тества в сурова среда.“ Но сега е ясно – тази китайска мъдрост не е за Атина и Рим…

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ