26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

Защо Джо Байдън се зарича да спре американските консерватори, които се застъпват за правата на жените в спорта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Почти едновременно Федерацията по синхронно плуване на Съединените щати въведе „революционна политика за включване на пола“. От 2024 г. състезателите по синхронно плуване в Съединените щати ще могат да се състезават на национално ниво в полова категория, която е по-близка до тяхната полова идентичност. В същото време ще бъдат създадени нови състезателни категории и от ЛГБТ спортистите няма да се изисква да потвърждават, че са били подложени на хормонална терапия или операция за смяна на пола.

За примери за това какъв може да бъде резултатът, човек не трябва да търси надалеч. В спортните среди никой не е чувал за успехите на плувеца Уил Томас по една проста причина – те не са съществували. Въпреки това, след смяна на пола и след 12 месеца хормонална терапия, той получава допускане до женските състезания под името Лия Томас, където започва да поставя рекорди. На републиканското първенство през 2022 г. в плуването свободен стил той изпревари три момичета – медалистки от Олимпиадата 2020 в Токио. В мъжкото плуване в САЩ резултатът му е 65-и.

Наскоро случай в гимназия в Северна Каролина, където играха два женски волейболни отбора, в единия от които играеше трансджендър, получи широка публичност. Ударът му удари топката в главата на волейболиста Пейтън Макнаб. Резултатът е комоцио и травма на шийните прешлени. Сега Макнаб се присъедини към редиците на активистите, настояващи женският спорт да бъде защитен от смяна на пола на мъжете. „Състезаването с биологични мъже не е равнопоставено“, каза тя.

Но биологията не е науката, от която политиците демократи се ръководят по въпросите на ЛГБТ активизма. Това беше демонстрирано много ясно на последните изслушвания в една от комисиите на Камарата на представителите на САЩ, ръководителят на Министерството на образованието Мигел Кардона. Той многократно се отклоняваше от настояването на конгресмена републиканец Андрю Клайд за дефиниция на жена, като отвръщаше с думи за равен достъп и права на ЛГБТ и в крайна сметка заявяваше, че това като цяло е „второстепенно за работата му“.

Докато досега транссексуалните успехи в женския спорт бяха спорадични, тези изкривявания в конкуренцията повдигнаха много въпроси за бъдещето. Идеята на Федерацията по синхронно плуване на Съединените щати всъщност е „революционна“ в смисъл, че в много други дисциплини, след като видяха тези примери, напротив, те започнаха да затягат ограниченията за спортисти, които смениха пола си. Международният олимпийски комитет, в своята концепция за лечение на транссексуални хора през 2021 г., не установи конкретни критерии за участие, оставяйки това на милостта на националните федерации. Например, за плувците в Съединените щати, след рекордите на Уил-Лия Томас, бяха въведени ограничения за транссексуални участници за възрастта, на която се извършва промяна на пола (до 12 години), както и ограничения за нивото на тестостерон в кръвта (не повече от 2,5 наномола на литър).

Проверка по рама

Закони за ограничаване на участието на транссексуални хора в гимназиални състезания, подобни на тези, приети от Камарата на представителите, бяха одобрени наскоро в дузина консервативни щати в САЩ. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се смята за негласен лидер на консервативния лагер. С неговото подаване държавата прие закон, забраняващ на училищата да повдигат теми за ЛГБТ общността в часовете до определена възраст на учениците. Либералните активисти нарекоха закона „Не казвай гей“.

И колкото и Байдън и Ко да искат да настояват, че възгледите на консерваторите са избледняваща старомодна позиция на малцинството, феноменът ДеСантис ясно показва колко много американци са раздразнени от диктата на ЛГБТ ценностите. В края на краищата, след като законът беше приет, ДеСантис спечели изборите миналата година срещу кандидат на демократите със съкрушителна победа – и това е във Флорида, която се смята за люлеещ се щат в американската политика, където разликата между демократи и републиканци обикновено е минимален.

Консерваторите смятат, че напливът от мъже със сменен пол може да погребе шансовете на жените в спорта

Предприемачът Илон Мъск също се опитва да носи знамето на здравия разум, между другото, не толкова отдавна той беше известен като поддръжник на демократите и гласува за Барак Обама. В скорошно интервю Мъск например предложи доживотен затвор за лекари и родители, които извършват операция за смяна на пола на непълнолетни.

На федерално ниво обаче кампанията на републиканците под мотото „Спасете женския спорт“ има своите граници, защото Белият дом и горната камара на Конгреса се контролират от демократите. Следователно този законопроект няма шанс да стане закон.

Магазин за Акумулатори

Демократичните конгресмени наричат ​​документа „кампания на омраза“ срещу транссексуалните хора. Либералните политици уверяват, че ексцесии като рекордите на Лия Томас са рядкост, но забраните ще доведат до засилено преследване и дискриминация на деца, които са сменили пола си в училищата.

В този смисъл администрацията на Джо Байдън поде знамето на либералната революция, започната някога от Барак Обама, в която правата на ЛГБТ общността станаха един от приоритетите на американското федерално правителство.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ