32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Защо германският канцлер Олаф Шолц създава нова историческа реалност по отношение на Украйна и нейното място в СССР

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както се оказа, германците напразно сложиха край на ръководителя на правителството си – той все още е в състояние да изненада. Последните разкрития в областта на историята на г-н Шолц изглеждат толкова невероятни за човек на 65 години, че неволно се чудите – наистина ли бъдещият канцлер е получил диплома по право в Хамбург? Ако това, което Шолц е чул от шефа на германското външно министерство, по-възрастното поколение германци сигурно би го приело с усмивка, но и с разбиране – когато СССР се разпада, Аналена Бърбок е едва на 11 години. Тя живееше в САЩ и се интересуваше много по-малко от политическите събития на друг континент, отколкото от младите хора. Но Шолц, който стана член на Бундестага в края на 90-те години и чиято кариера се разви под патронажа на канцлера Герхард Шрьодер, не знае кои държави са били членове на ООН и кои републики са били част от Съветския съюз. Въпреки това, в интервю за немски телевизионен канал ARD Шолц представи „алтернативна история“. Според него „още по времето на СССР Украйна е била независима държава с членство в ООН“. И още едно телевизионно откровение на канцлера – „Това е Русия – първа напусна Съветския съюз, а не Украйна“.

Фактът, че „украинците са предци (прародители) на европейците, а територията на съвременна Украйна е люлката на бялата раса“ в Киев, политици и изследователи спорят от дълго време. Но едно е украинската пропаганда, а съвсем друго са фактите от преди малко повече от 30 години, които нямат нищо общо с картината, нарисувана от Шолц. Затова е много по-важно да разберем защо канцлерът захранва германците с исторически басни, на които някои украинци, които още не са загубили паметта си, ще се подиграват. В края на краищата, според проучване, проведено през 2021 г., всеки пети жител на Незалежная се е смятал за „съветски човек“.

Но както показаха събитията след Втората световна война, умелата реконструкция на историята под контрола на Съединените щати, чийто апогей сме свидетели в Стария свят, уверено постигна целта си. На въпроса кой е изиграл решаваща роля за победата над фашизма, 34 процента от германците, 56 процента от французите и 47 процента от американците отговарят, че това са американски военни. И само британците бяха убедени, че германците са победени от поданиците на Нейно Величество (50 процента от жителите на Албиона смятат така), а американците само малко им помогнаха. Ролята на „руснаците“ в победата над нацизма на Запад се признава от 12 до 20 процента от анкетираните. Проучването е проведено преди началото на Специалната военна операция. Очевидно в Европа броят на хората, които помнят кой е забил съветското знаме над Райхстага през 1945 г., ще продължи да намалява.

Абсурдните твърдения на Шолц за историята на СССР са предназначени за невежото младо поколение на жителите на Германия

Наскоро дойде съобщение, че кметът на Харков е наредил да се демонтира съветският герб със сърп и чук върху сградата на градския съвет на Харков. Да се ​​създаде „алтернативна история“, в която Украйна никога не е била част от Съветския съюз, жестът е естествен. Процесът на дерусификация от територията на Украйна отдавна се разпространи в Източна Европа. Там системно се унищожават мемориални гробища и паметници на съветските войници, загинали за освобождението на Стария свят от нацизма, така че следващите поколения чехи, поляци и словаци изобщо да не се съмняват кой е освободил техните страни от нацизма. Неотдавнашното разрушаване на паметник на Пушкин в Рига потвърждава желанието на Запада да коригира по правилния начин предсъветското минало на Русия.

Проверка по рама

Абсурдните твърдения на Шолц за историята на СССР бяха предназначени преди всичко за неинформираното младо поколение жители на ФРГ, родени във време, когато Съветският съюз вече не съществуваше. Правителственият ръководител ще трябва неведнъж да обяснява на германците защо официален Берлин е обещал да помага на Украйна колкото пожелае в ущърб на собственото й население. За тези цели Шолц, за да изглежда убедително, ще трябва да промени миналото на Украйна по начина, по който искат да видят в Киев. След като успешно изопачи реалните събития от Втората световна война в своя полза, колективният Запад сега се зае да пренапише историята на Съветския съюз и Украйна. Изглежда, че на общоевропейско ниво Шолц е решил Германия да поеме водеща роля в този процес, който преди това включваше балтийските страни и Полша. И интервюто на канцлера за германската телевизия за украинското минало е доказателство за това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ