1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Защо Иван Гешев става адвокат?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Мераците на бившият главен прокурор Иван Гешев да стане адвокат, предизвикаха яростен бунт в юридическите среди. Адвокати от цялата страна въстанаха срещу опитите му да се присламчи към тяхната гилдия. Каскета отдавна е недолюбван от защитниците заради откритото презрение към тяхната професия, пише „Уикенд“.
Докато бе обвинител №1, завършилият полицейската школа в Симеоново пишман юрист неведнъж ги е обвинявал, че са слуги на мафията, след поредният гръмовен провал на някое знаково дело.

Удобно пропускайки, че колегите му прокурори масово са доста боси в юридическата материя и не могат да напишат свестен обвинителен акт. Как и да е иначе, след като в системата се уреждат по втория начин предимно роднини и любовници на висши магистрати или хора със съмнителен морал, сдобили се по странен начин с дипломи по право.
Да уточним, че фабриката за „опраскване” на неудобните, създадена от Пепи Еврото, при когото на заплата се оказаха десетки висши прокурори, а чест гост в ресторант „Осемте джуджета” бе Гешев, далеч не е единствената подобна корупционна схема. 

Явно след като бе изритан от поста главен прокурор, Каскета набързо си е променил мнението за адвокатите, изявявайки желание да им стане колега. За да мине по-тихо всичко, Иван Гешев подава молбата си не в София, където живее, а в Кюстендил. Мераците му да мине между капките обаче са неуспешни. Тамошната адвокатска колегия, която трябва да го одобри, оказва се, изобщо не прелива от щастие.
Чисто формално Иван Гешев отговаря на условията – дипломата му от полицейската школа се признава за висше юридическо образование, има и необходимият юридически стаж. За това и вписването в кюстендилската адвокатска колегия не би трябвало да е проблем. Да, ама не.

Проверка по рама

Първото заседание, в което трябва да се разгледа молбата, е провалено заради липса на кворум – нещо, което никога преди това не се е случвало. Междувременно адвокати от цялата страна засипват колегите си в Кюстендил с искания за публично изслушване на Гешев. Те припомнят, че освен диплома и стаж, законово изискване е кандидата да има необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.
„Това е един тежък тест за адвокатурата и най-вече за нейното самоуважение. Човекът, който твърдеше, че адвокатите са престъпници и мошеници, днес желае да стане адвокат. Освен чисто юридическия проблем, неговата кандидатура има и морален такъв. Колеги от Кюстендил, проявете характер и покажете, че такива индивиди нямат място сред нас!”, възмутено коментира столичен юрист.

Негов колега от Варна се закани, че лично ще присъства на изслушването, за да припомни изказванията на Каскета за адвокатите: „Искам да видя как отговаря на въпросите на адвокатите при публично изслушване с оглед последващата преценката за наличието на необходимите нравствени качества за придобиване правата на адвокат”, обяви юристът.

Източници на вестника „Уикенд”, че след масовия отпор от цялата страна, уговорката на Гешев с ръководството на колегията в Кюстендил приемането му да стане тихомълком, се е разсъхнала. Почти е сигурно, че исканото публично обсъждане качествата на кандидат-адвоката Иван Гешев ще се случи.
„Не бих се хванал на бас, че Гешев ще събере необходимите гласове от ръководството на колегията”, коментира иронично кюстендилски адвокат.

По думите му, Каскета няма да е първият порязан заради липса на нравствени и морални качества. Макар и рядко, подобни прецеденти вече е имало през годините. В повечето случаи става дума за адвокати, лишени за няколко години от права, заради недостойно поведение, злоупотреба с доверието на клиенти или влязла в сила присъда.

Магазин за Акумулатори

След изтичане срока на наказанието, ръководството на съответната колегия нерядко отказва да им върне правата с мотив, че нямат необходимите нравствени и морални качества. Най-фрапиращ е примера с хасковската адвокатка Зорница Димитрова, която заради няколко присъди е лишена от права. След изтичане на наказанието й, Димитрова пробва 5 пъти да си възстанови правата, но колегите й категорично отказват.
Според закона за адвокатурата, преценката дали кандидата за адвокат има моралните качества, се прави от съответната адвокатска колегия, където е подадена молбата. Отказът не подлежи на съдебен контрол. Така дори и приятелите на Гешев във Върховния административен съд няма как да му помогнат да стане „слуга на мафията”.

Защо му е обаче на Иван Гешев да става адвокат? Та нали само преди няколко месеца гордо обяви, че влиза в политиката и дори основа движение, гръмко наречено „Справедливост за България”. Според запознати, очевидно титлата „адвокат” е необходима на пишман юриста, за да успее да легализира парите си.

Не е тайна, че адвокатите могат да разполагат със специални сметки и да обявяват каквито си поискат хонорари, като даже им се приспадат 25% от данъците. Тоест, Гешев спокойно би могъл да декларира годишен доход от, да речем, 2 милиона лева, което изобщо не би събудило подозрение.
Материалът Защо Иван Гешев става адвокат? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ