14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Защо Китай ще лети до квазисателита на Земята – астероид 2016 HO3

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Китай планира нова космическа мисия, в която сондата Tianwen-2 ще събере проби от малкия близък до Земята астероид 2016 HO3 и ще лети до кометата на главния пояс 133P (Elst-Pizarro).
Времето на мисията не е уточнено. Но той вече е официално одобрен и включен в програмата за изстрелване в космоса. Учените и разработчиците на полезен товар ще проведат специална научна конференция в град Хефей в края на април тази година, посветена на предстоящата мисия Tianwen-2, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASC).

2016 HO3 е астероид с диаметър по-малък от 100 метра. Предполага се, че той се е движил по една и съща орбита със Земята около Слънцето, докато преди около сто години не е бил заловен от земната гравитация. Отначало много учени дори го смятаха за космически отломки, част от някаква ракета-носител. За разлика от истинския спътник, орбитата на квазисателита е нестабилна, така че в крайна сметка те се отклоняват от планетата.
Какво е интересно за астероид 2016 HO3?

Астероидът беше открит през 2016 г. от американския астроном Пол Чодас, който го изследва с телескопа Pan-STARRS1, разположен на Хавайските острови. Защо е интересен? Наблюденията върху него ни позволиха да заключим: той никога не се е приближавал до нашата планета на по-малко от 38 разстояния от Земята до Луната и не се отдалечава на повече от 100 от тези разстояния.

През април 2019 г. Китайската национална космическа администрация обяви, че подготвя амбициозна мисия за изследване на астероида 2016 HO3, както и на кометата 133P (Elst-Pizarro). Кометата 133P е прототип на комета от главния пояс и обект в Слънчевата система, който проявява характеристиките както на комета, така и на астероид.
Каква е същността на космическата мисия „Tianwen-2“

В едно изстрелване Китай планира да облети астероида, да кацне на повърхността му, да събере проби и да ги прехвърли на Земята в модул за връщане. След като излети от повърхността на астероида, устройството с модула за връщане ще се приближи максимално близо до Земята. Модулът ще се отдели и ще се насочи към Земята, докато самият кораб ще продължи своето пътуване, насочвайки се към астероидния пояс и обикаляйки около кометата 133P.

Проверка по рама

Александър Захаров, главен научен сътрудник в ИКИ РАН, каза пред РИА Новости, че китайски колеги са поканили руснаци да участват в проекта с научен апарат. В резултат на това беше решено да се инсталира устройство за изследване на плазмената среда на борда на китайската автоматична станция Zhenghe, която ще лети до Elst-Pizarro.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ