5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Защо проблемите със съня могат да причинят рак?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Много се говори за необходимостта от качествен сън. В същото време се отбелязва основно, че с неговия дефицит човек става летаргичен, губи работоспособност и дори остарява преди време.
Днес обаче, учените са отишли ​​по-далеч и все по-често говорят за куп последствия от недоспиването и дефицита на хормона мелатонин с развитието на рак.

Защо това се случва и как да нормализирате съня си, обясни Иван Карасев, кандидат на медицинските науки, онколог и хирург.
Американски експерти, определяйки основните теми в онкологията за годината, преди няколко години приписаха липсата на сън и мелатонин в десетте най-належащи проблеми. Днес всичко това се изучава усилено, провеждат се различни експерименти и вече са получени доста интересни резултати.

Като цяло, мелатонинът отговаря за циркадните ритми и се произвежда по време на сън. Предпоставка за адекватното му производство е пълната тъмнина по време на сън. Дори и най-слабата светлина в стаята, като мигаща крушка на телевизора, потиска производството на хормона и може да намали производството му 10 пъти, в сравнение със спането в пълна тъмнина.
Все още не е установена пряката връзка между хормона на съня и развитието на рак. Но предположението се основава на наблюдения на онкоболни, при които нивото на хормона на съня се оказва значително по-ниско, отколкото при здрави хора.

Проверка по рама

Освен това е известно, че мелатонинът изпълнява голямо разнообразие от функции, като противовъзпалително, стимулира имунната система и е силно свързан с ранното стареене. Колкото повече мелатонин се секретира, толкова по-бавно остарява човек.
Направени са много изследвания за връзката между хормоните и рака. Така например, са обследвани данни за редица жени, които работят нощни смени или имат работа на смени. Оказа се, че при тях рискът от развитие на рак на гърдата, на яйчниците и дебелото черво е с около 30% по-висок от този при жените, които спят нормално през нощта.

От това се стигна до заключението, че мелатонинът може да има онкосупресивна функция, тоест да потиска онези клетки, които вече могат да се развият в тялото.

Днес в клиниките, където се лекуват пациенти с рак, мелатонинът се използва и като помощно средство при лечението на злокачествени тумори. И тази терапия показва по-ефективни резултати, отколкото без нея. Така че не подценявайте този хормон.
Мелатонинът се секретира от триптофан, който се превръща в серотонин и след това се трансформира в мелатонин. Ако човек злоупотребява с алкохол, пуши, поглъща много сладкиши, нивото на серотонин се изчерпва, което означава, че мелатонинът вече е в недостиг.

Така че си струва да преразгледате подхода си към храненето и начина си на живот. Времето за лягане също е важно. Така експериментално е доказано, че хората, които лягат с първите слънчеви лъчи, могат да получат тумор по-често.

Магазин за Акумулатори

Идеалният график за здраве може да се нарече режим като в старите времена. Когато си лягате след като се стъмни, ще станете с петлите, фокусирайки се върху биоритмите на природата. Ясно е, че за съвременния човек е трудно да се съсредоточи върху опита на своите предци.
Така че тук си струва да се опитате да се уверите, че си лягате и ставате сутрин винаги по едно и също време, дори през почивните дни. Това е едно от основните правила. Естествено, трябва да спите там, където няма светлина. Ако не е възможно да направите стаята напълно тъмна, можете да използвате специални маски за сън.

Друг нюанс е, че електромагнитните импулси влияят върху производството на мелатонин. Това означава, че трябва да изключите мобилния си телефон. Най-простото нещо е да го поставите на самолетен режим за през нощта.

Будилникът ще изгасне, но радиацията няма да повлияе на здравето ви. И още едно правило – един час преди лягане трябва да се откажете от гледане на телевизия и прекомерна физическа активност, както и шумови ефекти. Също така е важно да проветрите стаята преди лягане, така че да е хладна и свежа./Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ