14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Защо руските режисьори толкова обичат да снимат филмите си в Беларус?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Фигурите на руското кино са работили (и продължават да работят) особено усилено в Беларус. Нека си припомним кои популярни филми са заснети в Беларус и кои руски режисьори най-често идват в Минск за „вид“.
Където плува Тортила

Руските режисьори избраха беларуската столица още през 70-те години на миналия век.

Най-известният филм от онова време, частично заснет в столицата на БССР, е, разбира се, „Приключенията на Пинокио“, режисиран от Леонид Нечаев. Нечаев е московчанин, който дълги години работи за Беларусфилм. В Минск снимачният екип завърши не само всички снимки на павилиона, но и част от снимките на място. Така например костенурката Тортила, изпълнена от Рина Зелена, плува в езерото на природния обект на „Беларусфилм“ близо до Смолевичи. Заснели са и срещата й с Пинокио. Между другото, мостът, построен за снимки, все още функционира и често мига в рамката на много съвременни филми.
Режисьорът Игор Добролюбов, роден в Новосибирск, свързва своя филмов живот с Минск. Във филма си „Тайна за целия свят“, заснет през 1976 г. по „Разказите на Денискин“ от Виктор Драгунски, главният герой Денис Корабльов се среща от публиката на най-популярните места в беларуската столица: Авеню на независимостта (което тогава беше наречена Ленински), улица Вера Хоружей в квартал сегашната Комаровка и, разбира се, на атракционите в столичния парк Челюскинцев.

Как е изглеждал Минск през 90-те години на миналия век, можете да си представите, ако прегледате комедията на Сергей Никоненко „Не искам да се женя!“ с Татяна Догилева, Михаил Евдокимов и Евгений Леонов-Гладышев в главните роли. Освен това от 1999 до 2001 г. по-голямата част от снимките на популярния руско-беларуски комедийно-сатиричен сериал „Ускорена помощ“ се състояха в Беларус. Но истинската слава на Минск, като град на киното, донесе, разбира се, сериалът „Каменская“, базиран на детективските истории на руската писателка Александра Маринина. Почти всички епизоди от шестте сезона са заснети в Беларус. Паркирайте ги. Горки, насип Свислоч, ГУМ, дворове на Минск – всички места са абсолютно разпознаваеми.
Малко по-късно ГУМ в Минск и част от булевард Независимост „изиграха“ московската улица Тверская във филмовия хит на Валери Тодоровски „Стиляги“. Действието на филма се развива в Москва през 50-те години на миналия век. Режисьорът многократно подчертава в интервю: само в Беларус той успя да намери елементите от същата съветска епоха, която е напуснала повечето руски градове.

Проверка по рама

Музеят на народната архитектура и бит в Озерец, предградие на Минск, е второто най-популярно място след Belarusfilm сред руските режисьори
През 2014 г. друг руски филмов десант кацна в Минск. Каналът ОРТ изпрати Ада Роговцева и Артьом Ткаченко в града, за да попият духа на 50-те години на миналия век, а съветските кинобосове повериха на режисьорката Алена Семенова да направи от Минск Москва Москва. Тогавашната дебютантка Ксения Лукянчикова беше одобрена за главната роля във филма „Червената кралица“, която благодарение на манипулациите на гримьорите се оказа точно копие на легендарния фотомодел Реджина Збарская – французойката. списание „Пари мач“ веднъж я нарече „Най-красивото оръжие на Кремъл“. Сериалът моментално се превърна в хит и все още е сред най-гледаните в стрийминг услугите.

По стъпките на шпионина

Между другото, днес са заснети достатъчно хитови филми, в които главният булевард на Минск и околностите му са лесно разпознаваеми. Сред най-известните са „PiraMMMida“ за въображението на бизнесмена Сергей Мавроди и „Spy“ с Данила Козловски и Фьодор Бондарчук, които в един от епизодите се разхождат из столичния площад на победата. Повечето от руските телевизионни сериали, в които автентични кътчета от епохата на Хрушчов проблясват в рамката, също са заснети на главния булевард в Минск. Един от последните хитове на руския Първи канал – многосерийният филм „Защитниците“, базиран на книгата „Записки на адвоката“ на Дина Каминская – също беше заснет в беларуската столица.

Известният руски режисьор Дмитрий Астрахан активно промотира и поетизира Минск. Миналата година Дмитрий Хананович, оглавяващ журито на основния конкурс за игрален филм „Листапада“, в интервю за журналисти припомни, че през 90-те години той беше първият режисьор, който вярваше в Минск като надежден филмов партньор:
– През 1995 г. филмът ми „Всичко ще бъде наред“ спечели голямата награда на фестивала в Минск. От този момент нататък градът стана абсолютно роден за мен. Направих 28 картини в Минск. Снимах всички беларуски актьори, много изиграха дебютните си роли. Познавам всички художници в този град, знам нивото на техните умения. След първите ни успехи тук дойдоха и други. Валера Тодоровски и други режисьори също започнаха работа в Минск.

Последният филм, заснет от Астрахан в Минск, беше драмата „Съдбата на саботьор“, в която звездата от телевизионния сериал „Молодежка“ Алексей Суренски играе главната роля. В ролята на „лошия“ във филма ще се появи народният артист на Русия Андрей Смоляков. Александър Семчев също трябваше да научи няколко фрази на немски – звездата от сериали и криминални филми изигра офицер от Гестапо. Припомнете си, че сценарият на „Съдбата на диверсанта“ се основава на истинската история на ръководителя на партизанската диверсионна група Фьодор Крилович, който през 1943 г. взривява влак във вагонното депо на гара Осиповичи. Във филма героят получи ново, но съзвучно с оригиналното име – Алес Арлович. Между другото, мястото на действие също беше променено: Осиповичи се превърна в Астаповичи. Самата операция, известна днес като „диверсията на Крилович“, е заснета на жп гара Богатирево край Минск.

Магазин за Акумулатори

Minsk GUM и част от Avenue Independence „изиграха“ във филма на Валери Тодоровски „Dandies“. Снимка: sb.by
Половин час преди пролетта

Музеят на народната архитектура и бит в Озерец, предградие на Минск, е второто най-популярно място (след природния обект на Belarusfilm) сред руските режисьори. Селските колиби-музеи и пътеките между тях лесно се разпознават в почти всички съвременни филми. Между другото, тук са заснети приказката на Вадим Соколовски „Книгата на майсторите“, историческият филм „Поп“ със Сергей Маковецки, селската комедия „Пет булки“ и телевизионният сериал „Вълк Месинг“. Между другото, най-дългият – почти пет месеца! – Снимковият екип на Волф Месинг, начело с режисьора Владимир Краснополски, е работил в Беларус и по-специално в Минск, където известният екстрасенс е живял известно време. Филмовият екип на картината също успя да светне в аналистичния Заславъл. Обърнете внимание на първите епизоди, които разказват за детството на главния герой: Преображенската катедрала мига няколко пъти в кадъра – нейната „кула“ трудно може да бъде объркана с друга.

През последните години първото следвоенно жилищно строителство в Минск също придоби значителна популярност в киното – говорим за района на Тракторния завод. През цялото това време сред ентусиастите дори се говори за превръщането на селото в туристическа и екскурзионна зона – тематичен резерват от 40-те и 50-те години. Двуетажната сграда обаче привлича не само историци и водачи: Тракторогород (така белоруските писатели и поети наричат ​​района в своите творби) напоследък все по-често се запомня от руските режисьори.
Улиците Чеботарева и Стахановская са лидери по отношение на броя на изявите на филмови и телевизионни екрани. Тук, наред с други, филми „Homunculus“, един от първите руски зомби филми на ужасите „Зимата на мъртвите: Снежна буря“, „Родна кръв“, „Целувката на Сократ“, „Моят близък враг“, телевизионен сериал „Kamenskaya“, Бяха заснети „Журов-2“ и много други. Но най-ярките изяви на Тракторното село на филмовия екран са сцените от филма-катастрофа на Данила Козловски „Чернобил“ за аварията в атомната електроцентрала през 1986 г. и предстоящата мелодрама „Половин час преди пролетта“ за лидера на „Песнярите“ Владимир Мулявин. Премиерата на сериала ще бъде този месец.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ