17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Здравословно хранене – лъгали ли са ни за мазнините?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В продължение на десетилетия на хората им е внушавано, че трябва да намалят приемането на мазнини – без нито едно доказателство за ползите от това за здравето. Днес вече знаем: мазнините са вредни, но само лошите, разказват във видео на „Дойче веле“. 
Салам, майонеза или краве масло – мазните храни ни разболяват и водят до затлъстяване. Тъкмо поради това отдавна се предлагат и продукти с намалено съдържание на мазнини.

Но как всъщност се появяват опасенията, свързани с мазнините?

Всичко започва през 1948 г., когато учените решават да установят коя е основната причина за сърдечния инфаркт при хората. Над 5000 жители на Фрамингам се включват в най-мащабното дотогава изследване в историята на медицината.
Девет години по-късно стават известни и първите резултати. Инфарктът се причинява основно от високо кръвно налягане, от тютюнопушене и от наднормено тегло. А учените са категорични, че причината за наднорменото тегло е най-вече злоупотребата с храна и мазнини в менюто на американците. 

Така мазнините в храната са обявени за основен враг, не само в САЩ, но и в Германия, защото и тук от инфаркт умират не по-малко хора, които хапват добре и пускат коремче. Постепенно медиите подхващат темата за пагубното влияние на мазнините при болно сърце. В играта се включва и хранително-вкусовата промишленост.
В САЩ повикът за намалено съдържание на мазнини дори се превръща в политически въпрос. През 1980 г. сенатор Джордж Макгавърн обявява национална диетична цел. Именно тогава за първи път в историята са приети насоки за правилно хранене на американците – по-малко мазнини и вреден холестерин. 

Проверка по рама

Малко след това на мода идва аеробиката. Човечеството се бори с всички средства срещу затлъстяването. Но нито движението, нито продуктите с ниско съдържание на мазнини успяват през 70-те години да намалят средното тегло на американците и германците. Точно обратното – то продължава да нараства.  / и във Фейсбук
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ