17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

НЕ на БЕДНОСТТА: Народът на бунт срещу кабинета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Протест срещу промените в Закона за енергетиката и либерализацията на пазара на електроенергия, които смята да въведе кабинетът на сглобката, организират пред Областната администрация в Кюстендил тази вечер група граждани, инициирана от общинския съветник инж. Огнян Атанасов.
Промените в закона предвиждат драстично увеличаване цената на тока за битови абонати от 1 януари догодина. Проектът е публикуван за обсъждане.

Протестиращите подчертават, че тези промени обслужват единствено и само интересите на търговците на електроенергия.
„Цялото общество и ние, живущите в област Кюстендил, трябва да реагираме сега, когато можем да повлияем текстовете в законопроекта да бъдат коригирани преди да бъде внесен и гласуван в Народното събрание.

Защото след това ще бъде късно. Имаме възможността да се опълчим и стопираме този пладнешки обир, облечен в законова форма. Винаги се допуска грешката протестите да се организират, след като даден закон бъде приет, а не преди това, когато би имало резултат“, апелират инициаторите.
Съветникът инж. Огнян Атанасов, за когото се коментира, че ще е кандидат за кмет на Кюстендил, обяснява как се стигнало до идеята за протеста.

Проверка по рама

„От 1 януари 2024 година започва либерализацията. От 2026 януари приключва. Преходния период би следвало да има компенсации, каквито механизми не са заложени в законопроекта. От къде ще дойдат 1,4 милиарда на година, 1,4 милиарда на година са нужните средства за компенсации.
Ще бъде приета и подписана декларация с искания за промени в законопроекта, която декларация ще бъде връчена на областния управител, който да я предаде на министъра на енергетиката“, каза Атанасов.

КНСБ предупреди вчера премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев, че предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители ще създаде тежки социални проблеми.

Материалът НЕ на БЕДНОСТТА: Народът на бунт срещу кабинета е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ