13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Златно правило на здравето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В края на деня легнете на пода, вдигнете краката си на стената и прекарайте в това положение 10-15 минути. Заседналият начин на живот и липсата на редовна физическа активност водят до подуване на краката, хронична умора, главоболие и нервност. Прегънатата свещ или Випарита Каран е най-простата йога поза, която може да направи чудеса. Дори 5 минути ще са достатъчни, за да се почувствате като преродени.
Статичното зареждане облекчава болката, тонизира тялото, връща лекотата на краката.

Как работи?

Позата прегъната свещ позволява на тялото да заеме позиция, противоположна на тази, в която се намира през целия ден. В резултат на това здравето се възстановява, напрежението от гръбначния стълб се премахва, кръвообращението се подобрява.
Тъй като сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв към краката, това упражнение може да се счита за кардиотренировка.

В допълнение, тази поза е ефективна профилактика на много заболявания. Докато лежите, настъпват следните промени:
• Венозният оток се подобрява.

Проверка по рама

• Подуването на краката изчезва.
• Чувството на умора изчезва.

• Подобряване на цялостното здраве и паметта.

• Стимулира работата на щитовидната жлеза.
• Процесът на стареене се забавя.

• Кожата се подобрява, бръчките се изглаждат.

Магазин за Акумулатори

• Метаболизмът се засилва.
Учителите по йога казват, че когато човек е изправен, остарява. Но ако обърнете нормалното положение на тялото, той става по-млад, защото всички процеси протичат в обратен ред. Випарита Карани е йога поза, която изисква тишина.

Как се изпълнява позата прегъната свещ?

1. Легнете по гръб, така че бедрата ви да са на разстояние 25-30 см от стената и да са под прав ъгъл спрямо нея.
2. Свийте коленете си.

3. Поставете краката си на стената.

4. Изправете краката си и ги облегнете на стената.

Коленете трябва да са изпънати, а краката отпуснати. По-добре е да поставите възглавница под главата или кръста. Едната длан трябва да се постави върху сърцето, а втората – върху стомаха.

Следете дишането си. Вдишвайте на 2 и издишвайте на 4. Спрете вътрешните разговори, успокойте се, слушайте дишането си. Обърнатата поза ви позволява да облекчите стреса, да премахнете тревожността, да се отървете от безсънието, да укрепите нервната си система. Ако не е възможно да изключите разрушителния вътрешен монолог и продължавате да сте пленник на мислите си, затворете очи и ги завъртете по посока на часовниковата стрелка. Тази техника ще ви позволи да се концентрирате и да започнете да контролирате дишането и действията си. Останете в тази поза за 10 до 15 минути. Сега внимателно се оттласнете от стената с краката си, легнете, обърнете се на една страна и станете от пода.

След изпълнението на тази поза тялото ви ще се отпусне, а вие ще почувствате пълна релаксация и прекрасни усещания.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ