19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Зверството от 2012 г. – Станимир купи нож и тръгна да търси жертва

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 27 февруари 2012 г. помпиерът от ВиК-Димитровград Петко Петков се натъква на ужасяваща гледка. До трафопост край дигата на река Марица между местността Дурхана и село Крум със срязано гърло лежал трупът на 67-годишния Георги Минков.

От 7 години Георги живеел и работел при Господин Господинов. Жертвата обитавала постройка до помпените станции. Господинов го посещавал веднъж седмично, като му носел храна и алкохол. Последно видял Георги на 15 февруари. Седмица по-късно Господинов отново посетил Минков, но не го открил в постройката, където живеел, и му оставил храна и алкохол. След още пет дни тялото на несретника било намерено от служителя на ВиК, пише „Марица“.

По време на разследването криминалистите стеснили кръга на заподозрените до трима и стигнали до 21-годишния Станимир Колев. Разследващите установили, че на 21 февруари сутринта към 10 часа Станимир решил да излезе от дома си и да се разходи по поречието на река Банско.

„Решил, „ако срещне някакъв циганин, да го заколи“

За тази цел се въоръжил с нож, купен предишната седмица от неделния пазар в града. С канията го поставил във вътрешния джоб на якето“, бе отбелязано впоследствие в обвинителния акт.

От местна аптека Станимир си купил и 3 чифта хирургични ръкавици. В 15 часа Колев вече се намирал в землището на с. Крум. Наближил баластерната в района. Няколко кучета пазачи го залаяли. На работа като охрана там в този момент бил Христо Николов. Той чул лая и отишъл да провери какво става. Видял как кучетата му гонят Колев по дигата. Пазачът ги спрял. Тогава Станимир отишъл при Христо и го попитал как да стигне до Димитровград. Охранителят го упътил и Колев се прибрал.

На следващия ден Станимир се събудил отново с намерението да „коли циганин“. Пак взел ножа, купил си и 200 грама водка. Сетне отново отишъл до аптеката и пак купил 3 чифта ръкавици. Екипиран така, тръгнал отново към Крум. По пътя изпил част от водката, поставил си ръкавици.

Проверка по рама

Край отбивката за пречиствателната станция патрулка застигнала младежа. В колата били трима полицаи, които спрели до Станимир и го привикали за проверка. Преди това Колев успял да свали ръкавиците и да ги сложи в задния джоб на панталоните си. Служителите на реда поискали документ за самоличност.

Те намерили и ножа във вътрешния джоб на якето

на младия димитровградчанин. Попитали го къде отива. „На гости при баба и дядо в село Ябълково. Ще колим животни там, затова нося ножа“, отговорил Станимир. Униформените качили младежа в служебната кола и го откарали до Ябълково. Когато стигнали в селото, Колев се затруднил в ориентацията, но все пак успял да посочил къщата на своите баба и дядо.

Пред униформените полицаи възрастната жена потвърдила, че това е нейният внук. Служителите на реда върнали личната карта и ножа на Станимир, след което продължили по своя си маршрут.

Младежът постоял 5-10 минути у баба си, изпил още от водката, която носел със себе си, и решил да си тръгва. Този път минал не по пътя, а по жп линията. Спрял до крумската чешма. Там изпил останалия алкохол и изхвърлил празното шише. Сетне пак продължил по линията.

Край помпените станции на Крумска тераса Колев забелязал върху дигата възрастен човек. Оприличил го на циганин и решил да го заколи. Поставил си отново чифт хирургически ръкавици и извадил ножа от вътрешния джоб на якето си. Приближил Георги Минков, който също го забелязал, и в този момент държал в ръцете си трион. Обвиняемият, без да каже нищо на Минков, го приближил, блъснал го, като го подсякъл с крак.

Жертвата паднала с лице към земята

Станимир притиснал гърба на Георги и го заклал. Нанесъл му 2 среза в шията, а също и дълбоки порезни рани по лицето, в лявата ушна мида и шията. После Колев станал, избърсал ножа си в снега, прибрал го в калъф във вътрешния джоб на якето си и продължил пътя към дома си. Не след дълго свалил ръкавиците си и заедно с останалите ръкавици, които носел в себе си, ги изгорил в близост до параклиса „Св. Мина“ в местността Дурхана. Накрая се прибрал у дома. Не след дълго дошли полицаите и го задържали.

Магазин за Акумулатори

Първоначално младежът, който обитава апартамент в центъра на Димитровград, отричал да има каквото и да е общо със случая. Пробивът в защитната му версия станал, след като бил подложен на детектор на лъжата, припомниха стари криминалисти.

„Към момента на деянието Станимир Колев е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си, смятат специалисти. Младият димитровградчанин е социопат, с нисък интелектуален потенциал“, бе заключението на съдебнопсихиатричната експертиза. Според запознати с психопрофила му – Колев е незрял, изключително инертен, крайно повърхностен в мисленето си и импулсивен в действията си.

Въпреки направените самопризнания в досъдебното производство пред Темида димитровградчанинът не се признава за виновен и при взимането на мярката му за неотклонение от съда и в последвалия наказателен процес. Още при предварителния престой в затвора Станимир си татуира пречупен кръст на врата и така идва в съдебната зала.

Прокурорът поиска доживотен затвор, съдът реши 18 г. решетки

Окръжният съд в Хасково се произнесе с присъда на 19 юни 2013 г. Темида наложи 18 години решетки на Станимир Колев и го призна за виновен, че е умъртвил по особено жесток и мъчителен начин 67-годишния Георги Минков. Изтърпяването на наказанието си Станимир трябваше да започне при първоначален строг режим.

Преди това прокурор Георги Гешев поиска доживотен затвор за татуиралия си пречупен кръст на врата Колев. Самият подсъдим не се призна за виновен, отново се отрече от дадените пред разследващите самопризнания, продължи да твърди, че не е извършил престъплението и поиска да бъде оправдан.

Версията на Колев бе, че след като патрулката го оставила при баба му в Ябълково, той поседял там около 2 часа. После се прибрал с влака до Димитровград и си останал у дома, където на следващия ден полицаите отишли, за да го задържат и разпитат. Младежът заяви, че никога не си е купувал латексови ръкавици, а ножът, взет от дома му, бил негов, но в деня на престъплението не го е носил. На другия ден криминалистите го били иззели от жилището му. Фармацевт от аптека обаче го е разпознала и е потвърдила за купените ръкавици.

„Обвиняемият Колев е извършил убийството по хулигански и расистки подбуди. Той е излязъл на 22 февруари 2012 г. с ясното съзнание и твърдото решение да намери „циганин“, когото да заколи. Подготвил се е за това – купил си нож и хирургически ръкавици от аптеката. Мотивът на обвиняемия да извърши убийството – като намери някой, независимо кой „циганин“, когото да убие, манифестира очевидно грубо пренебрежение към обществените правила“, каза в обвинителната си реч прокурор Гешев.

Криминално

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ