15.8 C
София
петък, април 26, 2024

Васил Божков: Борисов е тотален комплексар, Шиши е масон (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бизнесменът в изгнание Васил Божков даде онлайн интервю от Дубай на журналиста Станислав Цанов, който има свой подкаст в Youtube. В подкаста, наричащ се “Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ“, Божков говори за своя старт в бизнеса, първия милион, инвестициите му в антики и спорт, рекета и държавната атака срещу него, както и куп други интересни неща.

Разговорът между двамата започна от 90-те години у нас, които са сочени за доста бурни. Именно тогава Васил Божков е стартирал предприемаческите си дейности

“Нищо, че изглежда, че е бил див период. Тогава беше много по-цивилизована от сега, защото никой не искаше да взима бизнеса на хората, никой не използваше държавата като бухалка. Все пак се съобразявахме, всеки помагаше на другите, ако това не пречи. В момента държавата е частна, на няколко човека. Използват държавни инструменти като бухалки и могат да унищожат всеки. Каква е ситуацията с мен в момента? Казват: „Той е виновен“, повдигат един куп обвинения, разрушават всичко и сега започват да търсят доказателства. До 2000 г. не са намерили нищо, сега търсят в 90-те години. Дали ще намерят там нещо… Ако няма нищо, как ще го намериш?“, започна Божков.

“Между другото, Костов ми правеше пълни проверки. Само че Костов първо правеше проверки, после обвиняваше, за разлика от Борисов, който първо обвинява, ползвайки Гешев, и после проверява. А царят (б.р. Симеон Сакскобурготски) беше толерантен, той не е тормозил никого, Станишев нормален премиер“, разказа бизнесменът и добави, че преди Борисов от никое друго правителство не са идвали да го рекетират. „Нямаше такива мутренски правителства. Какво можеше да направи примерно Костов? Даже и да дойде с такива предложения. Че той не владееше прокуратурата, не владееше съдебната система. При Костов, царя и Станишев законите се спазваха доста повече, отколкото сега. Правил съм 3 магистрали и не давахме подкупи. Дали съм вече в този бизнес? Не съм. Дойде Борисов на власт и какво каза: „Няма да плащаме на никой. 10% по-малко“. Това беше опит за официален рекет от страна на държавата. Това къде го има по света? Някои компании се съгласиха, други не се съгласиха. Ние не се съгласихме и в края на краищата си платиха всичко. Не може да изработиш една работа и някой да дойде да ти каже, че ще ти плати 10% по-малко“, заяви още бизнесменът, пребиваващ в Дубай.

Божков се съгласи с предположението на водещия, че активите му са възлизали на около 3 млрд. и сподели, че за него са работили около 50 000 човека.

Проверка по рама

„Ако си говорим честно, охраната е била формална. Аз съм се опазил, защото не съм си създавал врагове. Не съм притеснявал хора, не съм грабил хора, не съм имал реални врагове“, отговори той на въпроса „защо е жив“. Бизнесменът е категоричен, че никога не е използвал силови методи в бизнеса и дори винаги е отстъпвал. „Може би за това съм останал и жив“, допълни Васил Божков.

За братя Найденови той каза следното: „Малки деца. Аз съм ги отглеждал все едно съм и баща. Бил съм партньор с баща им. Той се разболя, в момента е неадекватен, и те полудяха. Предполагам с нещо ги изнудиха, заплашиха и станаха свидетели измислени“. А след това зададе куп въпроси: “Точно на какво са свидетели? Че те ме атакуват мен, а те не са ли били акционери в същия бизнес? Защо не им запорираха всичко и на тях? Да не би единият брат да не е подписвал тези декларации за данъците? Да не би аз съм да съм ги подписвал? Защо точно аз съм виновен? Къде е справедливостта?“

“Вземи Левски защо“, попита водещият: „Защото трябваше да дават Бойко и Шиши пари, а на тях не им се даваха. Бойко води при феновете определен човек. „Ето, намерил съм ви спонсор, намерил съм ви собственик“. Как издържаше Левски… Вземи тая поръчка и процентът, който го даваш, една част ще го дадеш в Левски. Това е обществена тайна, която всички я знаят, но никой не я казва. Взимай обществени поръчки, давай част на клуба, а другото го давай тука в сакове, куфари и ще го крием по чекмеджетата, заедно с кюлчетата. Тотален комплексар. Може ли да си наредиш в чекмеджето евра и кюлчета… Сваля жени ли, какво прави, не знам, аз не мога да си обясня тази комплексарщина каква е. Как да каже, че не са негови? Призна си. Защо някой не разследва – негови ли си, не са ли, откъде са? Аз такива евра съм им носил също, по 500. И как ще ги харчи тези пари сега?“, запита Васил Божков.

“Аз винаги съм давал парите за хората. Не мога да съществувам много богат, а всички около мен да са зле и да са бедни. Докато на Бойко и Шиши целта им е никой да няма нищо и всичко да е в тях. И като вземат всичко от всички, какво ще правят те двамата? Единият трябва да изяде другия“, коментира той.

Как започва технологията на изнудване, попита Станислав Цанов: „Технологията започва полуприятелски. Внасят закон, по медиите излиза, може и аз съм да съм, може и други колеги, че това ще съсипе определени бизнеси и трябва да бъдат затворени. Бойко вика: „ЕлА да се видим“, той така говори. „Можеш ли да дойдеш?“ и тем подобни. Виждаме се и вика: „Ще оправим нещата, ама ще помагаш. Ходи при Менда (б.р. Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ) и се разберете“. Разбираме се как се оправят нещата и: „ХодИ при Влади, той ще ти каже какво. Точно и ясно“. Как се оправят нещата? Гласува се закон, който позволява два начина на облагане, в зависимост от условията играта. През цялото време заплахата е, че ще се отмени вторият начин, а не че вторият начин е незаконен. За да не се случи това се разбираме за 20% от печалбата и аз им я давам. Не е толкова фатално, бизнесът остава да съществува, аз имам 50% от този бизнес, давам 20%, а за мен остават 30%. Нищо страшно“, обясни бизнесменът.

За носените пари в Министерство на финансите, Божков каза следното: “Грубо 67 млн. съм изтеглил в последните три години. Предишните 2 не знам. Просто си ги слагаш в джобовете и все едно не носиш нищо. Влизаш, даваш ги на Влади, пушиме по една пура, говорим си общи приказки, „довиждане, довиждане“ и другият месец се виждаме пак. Просто и ясно. Отивам, охраната не ме спира, вика: „Здрасти“, направо се качвам горе. Това всичко е проверимо.“

Магазин за Акумулатори

В разговора стана дума и за посредничеството на Севделина Арнаудова, която е пиар в ГЕРБ и навсякъде снима премиера Бойко Борисов: “По същия начин. Тя казва, че идвала да ми отказва всеки месец. Ама тя пък нито един път не ми отказва. Взима го и тръгва. Все се надявах да откаже един път“, пошегува се Божков.

Toй е категоричен, че няма как парите, давани на Арнаудова, да не са отивали към премиера Борисов.

Бизнесменът призна, че съди държавата България в Страсбург за над милиард евро, като причината е това, че същата съсипа компаниите му. Той допълни, че води дело и за колекцията, за което предполага, че също е за над милиард евро.

“Бойко Борисов тръгна от групировките, Бойко Борисов тръгна като обслужващ персонал и до днес се държи като такъв. Отваряше вратите на групировките, почна да отваря вратите и да вози царя, на Тодор Живков. Сега отваря врата на Меркел и на Макрон, примерно, и какво ще кажат зад океана.

Аз се запознах с него 90-те години още, когато Борисов може би беше шеф на Ипон. Прилепи се за Тодор Живков, слуша го какво прави, прилепи се за царя. Учи занаят, но не го научи добре, за съжаление. След това извади уникален късмет, че го изгониха от вътрешното министерство. Иначе още щеше да ходи да гони с черния шлифер престъпници и да вика: „Ние ги хващаме, вие ги пускате““, припомни си миналото Васил Божков.

Попитан какво стои зад срещата им през 2001 г., документирана със снимка, бизнесменът заяви следното: „Беше решил, че имам фабрика за убийства и беше наговорил куп глупости. След което искаше от главния прокурор да ме арестуват. Тогава беше Филчев, който му каза, че така не стават нещата, трябва да има доказателства, за да се направи нещо. И плещейки глупости, Тошо Тошев, който беше редактор на „Труд“, ни събра да се сдобряваме“. Според Божков, Борисов е искал да си направи пиар през 2001 г. „Докато последната им атака беше не само пиарска, те уплашиха целия български народ. Това беше да всеят страх и никой да не смее да им каже нищо“, добави той.

Не бе подминат и Делян Пеевски. „Неговото начало беше, когато царят дойде на власт. Царят ми ги прати със сина на личната му секретарка Дария Дикова, те бяха нещо като Младежко НДСВ, да им помагам. Едно пухкаво момченце и едно друго не пухкаво, се държаха за ръчичка и гледаха уплашено. Правеха някакви IT продукти. Известно време ги финансирах, после видях, че са безпреспективни и че нищо не става от тях. Казах: „Прекратявам, оправяйте се сами“. След което Делян отиде при Илия Павлов. Там не знам как се разви, но навлезе рязко в политиката. Сигурно Илия го е запознал и с Доган. Не знам как е станало, но започна – шеф на резерва (б.р. Държавният резерв), зам.-министър. Той „избухна“ преди 5-6 години, когато купи Булгартабак. Разкеши Булгартабак, съсипа тази индустрия и в България вече нямаме тютюнева индустрия. Видя се в пари и реши да заграби инфраструктурния бизнес. Общи бизнеси не съм имал с него, но съм бил в добри отношения до 26 януари 2020 г. Без него ударът към мен не може да бъде осъществен, защото главният прокурор е служител на Пеевски. Думите му бяха: „Купуваме си Нова телевизия, ще си изберем и главен прокурор и никой не може да ни пипне в следващите 10 години“. Цитирам го. Все пак ви казвам, че съм бил близък с него до 26 януари“, разкри Васил Божков.

Той смята, че излитането му за Дубай е късмет, защото иначе са щели да го арестуват.

Попитан за мнението му за масонството, бизнесменът отговори следното: „Масонството има едни много добри принципи, но масонството в България, като всичко в България, е изродено и изкривено. Масонството е да помага на хората, да си помагат помежду си. В България е да създаваме интриги, да си пречим помежду си и да заграбим колкото можем повече. Шиши също е масон“. Аз дали съм бил, как мислите?“, запита Божков, а Станислав Цанов предположи, че да. „Ето, познахте“, отвърна му бизнесменът.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ