13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Калинка кацна в министерство на икономиката

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Партийният хамелеон Давид Сукалински се движи под чадъра на Петко Николов

Седесарят и новоизлюпен зам.-министър на икономиката Давид Сукалински има професионално развитие, което явно върви рамо до рамо с Петко Николов. Самият Петко Николов стана служебен министър на икономиката и индустрията и само няколко дни по-късно и Сукалински стане негов заместник. Все още на страницата на министерството не са уточнени ресорите му, но той самият идва на поста направо от районния съд в Разлог, където не е изкарал и година. Назначен е за съдия през юли миналата година и само можем да си представим дела с каква тежест се решават в планинското градче. Преди това господинът се е подвизавал като адвокат в Благоевград, съобщава „Уикенд“.

Затова пък когато Петко Николов е бил шеф на Патентното ведомство, Сукалински е бил негов заместник. Да уточним, че  Николов е предложен за този поста от някогашния шеф на СДС Божидар Лукарски, който в онези години се подвизава като икономически министър.

Същото разпределение на ролите виждаме и в „Национална компания индустриални зони”. Там тандемът Петко Николов и Давид Сукалински обаче е назначен от червената другарка Корнелия Нинова в последните й дни като министър на икономиката. Иначе тази компания е насочена към изграждането на модерни индустриални паркове и привличане на чуждестранни инвеститори, общо взето понятия, които звучат у нас като научна фантастика.

Любопитно е, че заедно с тандема Николов-Сукалински в „Национална компания индустриални зони” е назначена, пак от Нинова, и адвокатката Андреана Премянова-Янкова, която заедно с майка си Валерия Колмакова-Премянова има асоциация „Виктория”, която се е занимава с международни осиновявания за Кипър и Гърция. Съвпадението на фамилията на двете дами с тази на видния кадър на Столетницата Красимир Премянов, не е случайна: Андреана е неговата дъщеря, а рускинята Валерия е майка ѝ.  

Проверка по рама

Бившият колега на Премянова – Давид Сукалински, обаче е на другия политически полюс. Той е член на СДС още от 1998 г. Дори се е издигнал за шеф на синята партия в Благоевград, но според запознати в този град СДС отдавна не показва признаци, че диша. Няма членове, няма и партиен живот. Затова пък на последните частичните местни избори в Благоевград, СДС-то на Сукалински се явява в подкрепа на Илко Стоянов, който е издигнат от „Има такъв народ”.

В същото време е пренебрегнат кандидатът на националната коалиция ГЕРБ-СДС. Наистина странно отклонение.

Но такива зигзагообразни движения са явно характерни за Сукалински. През 2005 г. той е общински съветник от СДС, след две години е кандидат за евродепутат, но неуспешно. След това идва време на партийно номадство. През 2013 г. става шеф на някакъв Национален съюз „Единство”. Само година по-късно отива при Надежда Нейнски в „Синьо Единство”. После с подвита опашка се завръща в старото СДС.

Служебният зам.-министър на икономиката се е изучавал и по доста специалности. Първо е завършил като бакалавър „Социални дейности” в Югозападния университет в Благоевград. После изкарал „Финанси” във Велико Търново. След това взел  магистратура по история в Нов български университет. И както си му е редът взел и диплома по право в Благоевград. Там защитил и докторска теза по наказателен процес. В молбата си пред Висшия съдебен съвет, с която Сукалински иска да го освободят от съда в Разлог, е отбелязал, че след като приключи служебното му зам.-министерстване в икономиката, ще подаде молба за възстановяването му на длъжност „съдия”.

После да не се чудим, че всичко у нас е сбъркано, политизирано и връзкарско.

Материалът Калинка кацна в министерство на икономиката е публикуван за пръв път на Narod.bg.

Магазин за АкумулаториSource link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ