12 C
София
четвъртък, април 18, 2024

ДАЛАВЕРАТА свърши: Шефът на „Пирогов” изхвърча, 1 ,2 млн. лв. изчезнаха само от един рентген

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Далаверата на хайката ГЕРБ в здравеопазването приключва – държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на Институт „Пирогов“ проф. Асен Балтов се готвят за уволнение от служебния ресорен министър д-р Стойчо Кацаров. Първите рокади в здравеопазването се чакат до края на седмицата.

Доц. Кунчев щял да изхвърчи от поста си заради търкания с новия министър по отношение на падането на противоепидемичните мерки в образованието и заради остро несъгласие с промяната на ваксинационния план, която в крайна сметка беше в сила едва няколко часа и т.нар. „зелени“ коридори за имунизация срещу COVID-19 отпаднаха.

 

Прави впечатление, че отпускането на мерките, въведено със заповеди на Кацаров вчера, не е подкрепено със становищата на доц. Кунчев, както досега.

На мястото му като държавен инспектор се спрягало името на епидемиолога и бивш зам.-шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Мира Кожухарова, която пък бе лансирана за евентуален шеф на Националния оперативен щаб от острия критик на локдауна от самото начало на пандемията доц. Атанас Мангъров, потвърдиха за Lupa.bg няколко източника.

 

Проверка по рама

Директорът на „Пирогов“ проф. Балтов пък станал трън в очите на д-р Кацаров заради обществена поръчка за рентген. Вчера на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, ръководен и основан от служебния министър, лъсна разследване за супер скъп рентген, платен от държавата, за нуждите на спешната болница, чиято цена е надхвърлила предварителните обявления и е стигнала до над 2,4 милиона лева.

От годишният отчет на здравното министерство, за изпълнението на програмния бюджет към 31.12.2020 г., става ясно, че с постановление на министерски съвет от 13 август, са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за „закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика и интервенционални изследвания за нуждите на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов” ЕАД.

Като средствата са предоставени по Бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението и са в размер на 2 454 000 лв.

От стенограмата от заседанието на Министерски съвет, когато е одобрен трансферът, се разбира, че с парите ще бъде закупен дигитален рентген. Проф. Балтов не присъства, пояснението е дадено от бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, пишат от Центъра на д-р Кацаров и посочват откъса:

„БОЙКО БОРИСОВ: Ангелов!

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: Това са вече средствата в размер на 2 454 хиляди, които ще отидат за УМБАЛ „Пирогов“ за осигуряването на мултифункционална дигитална рентгенова система един брой.

Магазин за Акумулатори

БОЙКО БОРИСОВ: След Военномедицинската академия в София и Сливен, това, което правим в момента е за „Пирогов“, за травматологията. Затова се дават тези 2 454 хиляди лева. Още повече че и „Пирогов“ като болница по време на COVID и сега в момента целият персонал работи на пълни обороти и аз се надявам, че и те ще оценят, че с това съоръжение освен спасяването на животи, ще им облекчи работата и ще им даде скорост, за да могат по-бързо и още по-качествено да диагностицират и съответно веднага да започнат оперативните действия.

Приема се.“

Към датата на издаване на постановлението на Министерския съвет вече има стартирана обществена поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания, видно от сайта на „Пирогов“.

Обявлението за ОП е от 15 юни 2020г. и към датата на отпускане на средствата приключва. Договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална рентгенова система е подписан на 25.08.20г., 12 дни след постановлението на министерски съвет с единствения кандидат и с крайна цена 1150182лв. със ДДС.  Цената включва доставка, монтаж въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и всичко останало.

„Пирогов“ купува дигиталния рентен за малко над 1,15 млн.лв, а МС превежда за същия апарат 2,4 млн. лв. с публични средства. Така 1,2 милиона лева буквално се изпаряват…

Според публикацията в Центъра за защита на правата в здравеопазването за тези близо 1,3 млн. разлика няма данни нито за какво са похарчени, нито защо изобщо са опуснати близо два пъти повече, отколкото са необходими, при положение, че поръчката отдавна е била стартирала и цената е била добре известна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ