Разследвания

ДЪРЖАВНАТА ББР ОБСЛУЖВА СМЕТКИ СВЪРЗАНИ С БАНДИТИЗМА И ОРЪЖИЯ ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

ДОСИЕТАТА FINCEN: ДЪРЖАВНАТА ББР ОБСЛУЖВА СМЕТКИ СВЪРЗАНИ С БАНДИТИЗМА И ОРЪЖИЯ ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

 

Офшорна фирма със сметка в Банка Пиреос плаща 31 милиона долара на друга офшорна фирма със сметка в държавната Българска Банка за Развитие (ББР). Първата офшорка е на лице, свързано с трафик на оръжия за Ислямска държава, а другата е на печално известен български оръжеен търговец, партньор на Боян Петракиев – “Барона”. Тези данни се откриват в Досиетата FinCen – изтекли топ-секретни доклади за съмнителни финансови трансакции, събирани от американската Мрежа за противодействие на финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ.

Въпросният превод е извършен на 1 ноември 2016 г. Фирмата със сметка в Банка Пиреос (чийто правоприемник от 2019 г. е Пощенска банка) се казва Heptagon Global Trading и е регистрирана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона долара по сметка на сейшелската фирма Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развитие. Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно в началото на 2017 г.

В подробния доклад за сделката е отбелязано, че Heptagon Global Trading е регистирана в Дубай и има уеб сайт, който обаче не дава информация за собственика. За Osiris Global Trade, регистрирана на Сейшелите се предполага, че е куха фирма. Не са открити данни за собствениците.

Проучване на Биволъ съвместно с партньори от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) успя да установи кой стои зад тези две фирми.

Проверка по рама

От търговец на оръжия, попаднали в Ислямска държава…
Heptagon Global Trading е на американския оръжеен търговец Хелмут Г. Мертенс. Тя е имала филиал в САЩ, който е закрит през септември 2017 г.

Хелмут Мертенс има интересна биография. Той е син на немския есесовец Герхард Мертенс, който през 1943 г. участва в акцията на нацистките командоси на Отто Скорцени, освободили от плен Бенито Мусолини. След войната Мертенс-баща е вербуван от ЦРУ заедно с Отто Скорцени и двамата основават фирмата за търговия с оръжия Merex AG, използвана за тайни доставки на немско оръжие с благословията на немските служби. Бившият шеф на разузнаването на Чили Мануел Контрерас твърди в мемоарите си, че Мертенс  снабдявал режима на Пиночет с оръжия и хеликоптери.

Мертенс – баща почива през 1993 г. във Флорида. Неговият син Хелмут Мертенс наследява бизнеса с оръжие и също е замесен в скандални доставки. Неговата фирма United International Supplies, основана още през 1987 г. търгува с оръжия от Източна Европа. Доклад на изследователската група Conflict Armament Research от 2017 г. (финансиран от ЕС) идентифицира румънски гранатомети закупени от тази фирма през 2003 г. и впоследствие използвани от Ислямска държава.

Телефонният номер на Мертенс може да бъде открит в публични регистри и той поддържа профил в приложението WhatsApp. Опитите на Биволъ да се свърже с него и да му задада въпроси за българската сделка бяха неуспешни.

От Пощенска банка, правоприемник на Банка Пиреос, където е отворена сметката на Heptagon Global Trading, отговориха на нашите въпроси лаконично: “фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметки, представляват банкова тайна по смисъла на чл.62, ал.2 от Закона за кредитните институции и такава информация може да бъде разкрита само при изпълнение на специфичните изисквания на закона.” Оттам уточниха, че сметката на Heptagon е била отворена от Банка Пиреос и закрита още през 2017 г. (тогава е закрита и фирмата б.ред.), така че правоприемникът Пощенска банка няма нищо общо с този клиент.

Факт е, че в България няма законово ограничение да се откриват сметки на чуждестранни фирми регистрирани в офшорни дестинации. Но във всички случаи фирма с такъв предмет на дейност, оперираща с десетки милиони долари и със собственик свързван с трафик на оръжие, би трябвало да бъде сериозно проучена както от банката, така и от нашите служби.

Магазин за Акумулатори

…за търговец на оръжия свързан с “Барона”
Фирмата Osiris Global Trade, която е получила 31 милиона долара от Мертенс е със сметка в Българска банка за развитие и е собственост на Александър Любомиров Димитров.

До края на 2019 г. “Осирис Глобъл Трейд Лимитид” е собственик на българската фирма “Оро Инвестмънтс”. В декларацията за действителните собственици на това дружество е посочен Александър Димитров.

Същият Александър Димитров е собственик и на фирмата “Алгънс”, която има лиценз за търговия с оръжие. Специалитетът на “Алгънс” е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява покрай програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

България е един от големите доставчици на оръжия по програмата на Командването за специални операции към Министерството на отбраната на САЩ (SOCOM), както показа разследването “Убийствен удар“, получило няколко международни награди за разследваща журналистика.

Но през юни 2015 г. една от гранатите доставени от “Алгънс” се взривява на полигона в Анево, нает от фирмата. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца.

Тръгвайки по следите на този инцидент американският сайт Buzzfeed разкри, че “Алгънс” е партньор на американската фирма Purple Shovel, получила американски обществени поръчки за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия за Сирия.

Но също така разследването разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев – „Барона“, едно от знаковите лица на организираната престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съдружник с Барона във фирмата “СИБ Метал”, която изкупува скрап.

Изданието се спира подробно на връзката между “Барона” и Димитров и повдига въпроса защо американската държава харчи бюджетни средства за сделки със съмнителни лица, и за оръжия със съмнително качество.

Пред Buzzfeed Петракиев разказал, че той е бил този, който е запознал Димитров с „влиятелни хора“, и че точно неговите връзки са помогнали на Димитров да се превърне в успешен оръжеен бизнесмен.

„Преди да му помогна Димитров беше нищо,“ – Боян Петракиев – Барона.

„Петракиев е известен престъпник с дълго криминално досие, което датира от десетилетия,“ коментира за Buzzfeed комисар Явор Колев, началник на отдел Трансгранична организирана престъпност към българското МВР. „ В средите на правоприлагането той се счита за прочут представител на организираната престъпност в България.“

В схемата с оръжията плащани от Пентагона се появява и Osiris Global Trade, както показва съдебен документ от дело заведено в САЩ. От него се разбира, че Purple Shovel има дългове за милиони долари както към “Алгънс”, така и към “Осирис”.

Биволъ се опита да се свърже с Александър Димитров, но въпросите изпратени на фирмения имейл на “Алгънс” останаха без отговор. Дружеството, което за последните 5 години е декларирало нетни приходи от продажби за 300 милиона лева е изключително дискретно и няма публичен уеб сайт и контактни телефони.

Наш репортер посети и адреса, на който са регистрирани “Алгънс” и “Оро Инвестмънтс” на ул. Поп Богомил 6, етаж 1, апартамент 3. Сградата е скромна и там няма обозначен офис на нито една от фирмите. От апартамент номер 3 излезе служител, който посрещна нашия репортер и му беше казано, че желаем да разговаряме с Александър Димитров. След консултация в офиса служителят каза, че разговорът с Димитров “няма да стане”.

Шефът на успешната оръжейна фирма не е инвестирал в представителен офис, но се придвижва с луксозно “Мазерати”, съобщиха български медии след като загина американския инструктор на полигона в Анево. И припомниха, че името на Димитров се свързва и с други скандали като взривовете на боепропаси в Челопечене през 2008 г. Там се появява друга фирма на Димитров – “Алма Де”, също регистрирана на Поп Богомил 6.

Скандалът със загиналия американец и публикациите в американската и българската преса от 2015 г. очевидно не смущават силно бизнеса на Димитров със САЩ. В края на 2016 той получава 31 милиона долара от американски търговец на оръжие с нееднозначна репутация. И това става зад паравана на държавна финансова институция. Самата ББР през последните години също придоби спорната репутация на банка, финансираща олигарси и политици с държавни средства, вместо да подпомага дребния бизнес с евтини кредити.

Мълчанието на банките и службите
Очевидно е от огромен обществен интерес фактът, че в държавната банка, призвана да насърчава развитието на малки и средни български предприятия, се въртят десетки милиони долари на съмнителна офшорна фирма, собственост на лице свързано с организираната престъпност. От Българска банка за развитие обаче не отговориха на въпросите ни изпратени по електронна поща.

В търсене на отговори Биволъ се свърза директно с пиара на Министерството на финансите, което е принципал на ББР. Всички опити да получим информация как е възможно офшорната фирма Osiris Global Trade собственост на  лице с репутацията на Александър Димитров да има доларова сметка в държавната банка бяха неуспешни. По това време финансов министър е Владислав Горанов.

Банков превод от 50 милиона лева едва ли остава незабелязан за службите, отговарящи за националната сигурност, още повече в строго регламентирания и наблюдаван бизнес с оръжия. Но въпросите ни изпратени до ДАНС и конкретно адресирани до Дирекцията “Финансово разузнаване” останаха без отговор.

Дали тази дискретност се дължи на „влиятелните хора“, които стоят зад Димитров, и на които той е бил препоръчан не от кого да е, а от знаково лице на българската организирана престъпност? Които и да са те, явно влиянието им стига до върховете на държавата, след като на ортака на “Барона” му е дадена възможност да банкира в Българска банка за развитие. И разбира се, важно е да се разбере колко още такива офшорки и съмнителни субекти въртят доларови преводи за милиони през държавната банка.

Биволъ е партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, който сформира екип от 400 журналисти в 88 държави за проучване на над 2100 документа от Мрежата за противодействие на финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ FinCen. Докладите за периода 2011-2017 г. изтекоха най-напред в медията Buzzfeed. Публикациите на Консорциума известни като “Досиетата FinCen” започнаха на 20 септември 2020 г. в 108 медии по цял свят. Те разкриват шокиращи данни за съучастието на големите световни банки във финансирането на олигарси, тероризъм и наркотрафик.

Авторът Атанас Чобанов е член на ICIJ и част от екипа, който в продължение на 16 месеца работи над секретните документи на FinCen.

По темата работи и Димитър Стоянов

Статията е редактирана в 14 ч. на 23 септември, за да отрази факта, че Пощенска банка придобива Банка Пиреос през 2019 г.  и не е свързана с клиента Heptagon Global Trading. Уточняваме също, че тази сутрин наш репортер отново беше до офиса на “Алгънс” на ул. Поп Богомил. Той разговаря със служител и му беше казано, че разговорът с Димитров “няма да стане”.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА BIVOL.BG:

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button