7.1 C
София
събота, март 2, 2024

„Животните избират президент”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Мамо, какво е демокрация? А президентски избори?”… Нищо чудно и вашето дете да зададе тези въпроси и то в момент, когато изобщо не ви е до обяснения на сложни политически термини. Издателство „Мармот” предлага много симпатично решение, а именно – книгата „Животните избират президент”. В предаването „Изотопия” Радостина Николова от издателството обясни, че детската книга на бразилски автори вече е преведена на 15 езика, включително на български. Тя е създадена на базата на ролеви игри и послания, избрани от минали кандидатпрезидентски кампании. Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун създават история, в която Лъвът – Царя на животните, е отклонил реката, за да преминава само през леговището му. Въпреки че формално всички животни могат да я ползват, те нямат достъп до водата и сред тях се заражда недоволство. „Решават не просто, че не искат вече Лъва за цар, а мислят за смяна на системата и за демокрация”, казва Радостина като обръща внимание, че в четирите кандидатпрезидентски двойки в първите демократични животински избори се пресъздават четири политически профила.

Кандидат-президентите: Лъвът, Маймуната, Змията и Ленивецът

След като животните решават, че искат да променят системата, Бухалът оглавява Избирателната комисия и четири кандидатпрезидентски двойки се записват за участие. Лъвът кани за свой вицепрезидент Лъвицата, Маймуната се явява на изборите в партньорство с Тукана. В надпреварата влизат още двойките на Змията и Мишката и Ленивеца и Калинката. „За мен най-смешна е кампанията на Лъва, който просто казва: „Аз съм Лъв. Баща ми беше Цар на животните. Дядо ми също. Да не разтуряме това, което имаме”, коментира Радостина, която най-много харесва кампанията на Ленивеца. „Той избира да говори с всички животни и да чуе проблемите им”, обяснява Радостина, която също е автор на детски книги. В „Животните избират президент” са застъпени и теми като корупцията: една от кандидатпрезидентските двойки е дисквалифицирана заради подкупване на избирателите. Воденето на негативна кампания и обидите към конкурентите също са част от сюжета, в който децата над 5-годишна възраст могат да се запознаят с изборния процес.

Проверка по рама

Илюстрациите: пъстри и красиви

Книгата е илюстрирана по много специален начин. Всяка от илюстрациите е изрязана първоначално като самостоятелна форма, а след това наставена и оцветена в цялостното изображение. Животните са много пъстри, докато фонът, на който се развива действието, е сив. „Отклоняването на водата отнема от цвета в животинския свят, затова фонът е сив”, е една от интерпретациите, която много допада на Радостина. „В едно от ревютата на книгата в чуждестранните медии бе написано, че животните са толкова шарени, за да пресъздадат циркаджийските изпълнения на политиците по време на кампания”, допълва тя. С усмивка признава, че е направила аналогия и с българската действителност: „Когато прочетох, че Лъвът е отклонил реката, веднага се сетих за Росенец”.


Да гласуваме!

Първите отзиви за книгата са много добри, включително учителка е използвала изданието за урок в час, дава пример Радостина. Непознатите думи като „урна”, „избори” и „демокрация” са изведени в речник в последните страници на книгата.

Към нея е приложена и урна с бюлетини. „Целта е не децата да избират между Лъва и Ленивеца например, а сами да коментират важни за тях теми и да ги решават чрез вот. Въпросите може да са какво ще правим тази вечер – ще излезем на разходка или ще си стоим вкъщи, но и относно казуси в класната стая и много други”, обяснява Радостина. По този начин децата се научават, че трябва да преценяват аргументи и така да дадат своя глас, след което да се съобразят с резултата. „Това ги подготвя за живота и за много по-важните избори, които ще им се наложи да правят”, категорична е издателката.

Магазин за Акумулатори

Искате да се включите в животинската кампания? Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: https://marmot-books.com/

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ