18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Нгози Оконджо-Ивеала ще оглави Световната търговска организация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нгози Оконджо-Ивеала

С единодушие бившият министър на финансите на Нигерия и дългогодишен служител на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала беше избрана за нов генерален директор на Световната търговска организация. Така тя стана първата жена и първата африканка начело на тази институция.

Оконджо-Ивеала има подкрепата на 164-те членки на организацията, след като американският президент Джо Байдън одобри кандидатурата й, блокирана от предшественика му Доналд Тръмп. 

66-годишният нигерийски икономист ще заеме поста на 1 март. Тя е завършила Масачузетския технологичен институт и Харвард, където учат и четирите ѝ деца.

Необходима е силна Световна търговска организация, която да помогне за борбата с негативното икономическо въздействие на коронавирусната пандемия, заяви новоназначеният генерален директор на СТО д-р Нгози Окоджо-Ивеала.

Проверка по рама

„Очаквам с нетърпение да работя с членовете на организацията за оформяне и прилагане на политическите отговори, които са ни необходими, за да се се повиши отново глобалната икономика. Нашата организация е изправена пред много предизвикателства, но като работим заедно, можем заедно да направим СТО по-силна, по-гъвкава и по-добре адаптирана към днешните реалности“, отбеляза тя.

Позицията на ръководител на СТО преди това беше заемана от Роберто Азеведо, който напусна поста през август 2020 г.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ