19 C
София
петък, юни 14, 2024

Нетипичен симптом на инфаркта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Инфарктът покосява хиляди хора годишно. Той е сред първите причини за смъртност в световен мащаб. Настъпва, когато потокът от кръв към сърцето бива прекъснат от тромб, запушващ коронарна артерия, хранеща сърцето. Ако не се потърси незабавна медицинска помощ или инфарктът е тежък, изходът е фатален. Леталният край е преодолим, а инфарктът – лечим, ако се действа своевременно, пише Actualno.com.

За да се обадите на 112 обаче е нужно да познавате ранните предупредителни знаци за приближаващ инфаркт, както и първите симптоми на настъпил такъв. Съвременното лечение помага не само за спасяване на живота на болния, но и за минимизиране на щетите, нанесени върху сърцето.

Предупредителни знаци

Понякога инфарктът настъпва внезапно, без никакви предупредителни знаци. Често обаче има симптоми за наближаващата беда часове, дни или дори седмици преди сърдечния удар. Сред тях са повтаряща се болка в гърдите, провокирана от натоварване или усилие и преминаваща при почивка, поддържането на високо кръвно налягане и др.

Високият холестерол или наднорменото тегло, съчетани със стенокардия – болка при усилия или излизане на студено – са сериозни предупредителни знаци. Пренебрегването на подобни оплаквания и рискови фактори може да коства живот.

Проверка по рама

Първи симптоми на инфаркта

Симптомите при настъпил инфаркт се различават съществено като сила и съвкупност при различните хора, но все пак има традиционни, които да ни накарат да наберем спешния телефон. Това са: болка в сърцето и гърдите, излъчваща се към челюстта, рамото и корема, пребледняване, прилошаване, задух, изпотяване със студена пот. Сред тези симптоми най-честа е болката в гръдния кош, но имайте предвид, че тя може да варира – от по-слаба до остра и водеща на загуба на съзнание. Съпроводена е от чувство за страх. Може да се наблюдава и цианоза на устните или крайниците. При някои пациенти болката се предшества от стягане в гърдите.

Особено опасно е, ако се усеща аритмия и сърцебиене в този момент. Това предвещава тежък инфаркт, тъй неритмичната сърдечна дейност предизвиква още по-влошено снабдяване с кръв и кислород не само на сърцето, но и на всички тъкани и органи.

Възможни симптоми са гадене и повръщане. Измененията в пулса се отразяват на продълговатия мозък и се наблюдава дразнение на центрове в него, в резултат на което се появяват гаденето и повръщането, като то може да е под формата на фонтан.

Първа помощ в домашни условия

Освен обаждането на 112 е важен приемът на аспирин и таблетка нитроглицерин, които ще помогнат до идване на медиците. При инфаркт е от съществено значение да се действа бързо – първите 2 часа са решаващи.

Магазин за Акумулатори

Нетипичен симптом

Познаването на редки и нетипични симптоми може да спаси живот. Симптом, срещан с неголяма честота и рядко разпознаван от хората като проблемен и свързан със сърцето и опасността, възникнала за него, са киселините. Естествено, не всички киселини предвещават инфаркт, но при съчетанието на симптома с други по-известни и типични, прегледът не бива да бъде отлаган.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ