8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Под крилото на ГЕРБ и ДПС: ТЕЦ на Христо Ковачки изгорил 400 000 тона НЕЗАКОННО гориво само през 2020 година

ПРОЧЕТИ СЪЩО

 

В този ад живеят хората около „Брикел“ на олигарха Ковачки

Олигархът на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки трови хората и природата в Стара Загора без никаква санкция от държавата, научи Narod.bg.

ТЕЦ „Брикел“ на олигарха е изгорила близо 400 000 тона незаконно гориво — биомаса, в рамките на 2020 година и е извършвала това нарушение регулярно.

Съоръженията на централата са „силно амортизирани“, честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви, което е причина за изпускане на вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите и други „отвори“, предаде iskra.bg.

Тези фрапантни нарушения констатира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора през последните седмици, съобщават от „Грийнпийс“-България.

Проверка по рама

Те само потвърждават очевидните причини за честите обгазявания на Гълъбово, за които местните жители непрекъснато сигнализират.

„В същото време, видно от начина на експлоатация, не се очертава тенденция дружеството да предприеме мерки и да извърши инвестиции за привеждането на инсталацията в съответствие и изпълнение на всички условия от Комплексното разрешително”, посочват още от инспекцията в писмо до „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“.

Ковачки трови и Перник, държавата я няма

Само от началото на 2021 г. РИОСВ – Стара Загора е установила пет нарушения на разрешителното за работа на ТЕЦ „Брикел“.

Активните проверки от страна на контролния орган идват в резултат на поредица от снимки от жители на Гълъбово, публикувани и споделени от хиляди потребители във Фейсбук през последните месеци, запечатали различни моменти, в които от ТЕЦ „Брикел“ излизат облаци черен дим.

„На практика контролните органи признават, че ТЕЦ „Брикел“ е в непрекъснато нарушение на правилата за опазване на околната среда, но санкциите, които са им налагани до момента, нямат ефекта да ги накарат да спазват законодателството.

Същевременно въглищната централа по всякакъв начин се опитва да продължава да работи, но не като търси начини да се модернизира, а като изгаря по-евтини за дружеството горива и после се опитва да узаконява тези действия“, коментира Меглена Антонова, ръководител на кампаниите в „Грийнпийс“ – България.

Магазин за Акумулатори

Плачевното техническо състояние на ТЕЦ „Брикел“, свързвана с консултанта Христо Ковачки, е видимо с просто око и е очевидна причина за замърсяването на Гълъбово. Този факт е болезнено ясен на хората в региона, а и е отдавна известен на и на българските, и на европейските институции.

Неколкократно „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ са подавали сигнали към РИОСВ — основно право на всеки гражданин, което лесно може да се упражни с обаждане на Зеления телефон или писмено.

Активността на гражданите показва, че действията на отговорните институции са наложителни, а бездействието им няма да остане незабелязано.

Санкциите, наложени на ТЕЦ „Брикел“, са доказателство за това. Ето защо от „Грийнпийс“-България призовават всеки, който забележи подобни нарушения, да сигнализира навременно отговорната институция.

Огромният проблем обаче остава — не се вижда ясна перспектива за изграждане на чисти и надеждни източници на централно отопление.

Опитът да се заменят големи мощности на въглищата с отпадъци, нефтошисти (вид нискокачествени въглища, още по-ниско калорични от лигнитните) или големи количества биомаса е огромна стъпка в грешната посока, още повече от оператор, който непрекъснато демонстрира арогантно неуважение към закона.

Употребата на близо 400 000 тона незаконно гориво е едната част от проблема. Ако това количество биомаса от слама, както уточняват от РИОСВ, е доставено с камиони, то за целта са направени повече от 17 000 курса, при среден товарен капацитет от 23 тона на камион.

За илюстрация, според най-скорошните налични данни на отдел „Агростатистика“ към Министерството на земеделието, през 2018 година в България са произведени общо 83 хиляди тона слама от житни култури.

Тези данни повдигат само още въпроси: Повишил ли се е добивът на слама четири пъти за последните три години? От какви други източници си набавя биомаса ТЕЦ „Брикел“? Какъв вид биомаса се изгаря, освен слама от житни култури?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ