15.8 C
София
петък, февруари 23, 2024

Предвидимата икономическа политика е най-важното условие за австрийския бизнес в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Улрике Щрака

Предвидимата икономическа политика е на първо място сред изискванията на австрийския бизнес в България. Това показва проучване на Австрийското търговско представителство (Advantage Austria), свързано с инвестиционния климат у нас. В изследването се включват представители на 94 компании, като акцентът е върху оборота, ангажираността и броя на заетите служители, както и запазването на работните места, инвестициите.

„Очакван е фактът, че в година на пандемия 63% от отговорилите фирми са усетили влошаване на икономическия климат и само 16% очакват състоянието им да се подобри през следващите 12 месеца. Оборотът на 55% от фирмите е намалял и само 30% от фирмите очакват той да нарасне през тази година“ – коментира пред Радио София ръководителят на Австрийското търговско представителство в България Улрике Щрака.

В същото време въпреки трудностите през 2020г. 75% от компаниите са запазили служителите си, а при 12% от тях дори има нови назначения. За 2021г. 91% планират запазване на персонала и нови назначения. За предстоящите 12 месеца 25% от фирмите очакват да направят нови инвестиции.

Предвидимата икономическа политика е на първо място сред изискванията на австрийския бизнес в България.

„Това би означавало да има широка дискусия сред засегнатите страни, както и подробна оценка на въздействието преди да се приемат нови разпоредби, уточнява Улрике Щрака.

Проверка по рама

Сред важните теми, свързани с пазара на първо място се споменава липсата на квалифицирана работна ръка. На второ място е спомената по–добрата инфраструктура, която би допринесла за подобряване на бизнес климата.

През 2020г. една четвърт от отговорилите фирми са се възползвали от финансовите мерки за подкрепа от страна на държавата, а три четвърти не са кандидатствали за подкрепа.

С ниво на инвестициите от 2,7 млрд. евро (според данни на Австрийската национална банка) Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в страната.

България е на 27-мо място сред външнотърговските партньори на Австрия, в класацията на България Австрия заема 14–то място. За 2019г. външнотърговския обем в между страните е възлизал на 2,3 млрд. евро, като от тях делът на търговията със стоки е 1,3 млрд. евро, а с услуги – 1 млрд. евро. От 2016г. България има положително търговско салдо с Австрия, което основно се дължи на сектор „Услуги“.

За първите девет месеца 2020 данните за външнотърговска дейност са:
– внос на стоки в България от Австрия: 562 млн. евро -7,8%
– износ на стоки от България за Австрия: 375 млн. евро –6,7%
– внос на услуги в България от Австрия: 191 млн. евро –9,5%
– износ на услуги от България за Австрия: 453 млн. евро -3,2%

„Спадът в търговията между двете страни се обяснява и с икономическата ситуация: в Австрия икономиката се е свила с почти 8%, а в България спадът е ок. 4,4% според БНБ, допълва още ръководителят на Австрийското търговско представителство в България. – Сравнително по–високият спад в Австрия спрямо България се обяснява и от възможността много фирми да са използвали кризата като повод за сериозни съкращения и затваряне на бизнес, който още преди време вече не е бил конкурентоспособен.

Магазин за Акумулатори

Забелязват се и други различия: българските предприемачи са свикнали да действат в кризисни ситуации, те са изобретателни и не очакват помощ отвън. Традиционно хората в Източна Европа са гъвкави и се адаптират лесно – тези способности в Австрия не са толкова силно изразени, там се планира повече и човек не е толкова гъвкав, когато има промяна в ситуацията“.

Австрийското търговско представителство работи активно за преодоляване на недостига на кадри като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е ефективна концепция за намаляване на младежката безработица и осигурява на фирмите квалифицирана работна ръка. В проекта към настоящия момент са ангажирани 10 австрийски фирми и се обучават 789 ученика в професиите мехатроника, машиностроене, електротехника, търговия, логистика, готварство, топлотехника, заварчици и дрогeрист.

  • Австрийското търговско представителство с нейната мрежа от около 100 офиса в над 70 страни предлага на австрийските компании и техните международни бизнес партньори всеобхватна палитра от услуги. По своята същност Advantage Austria в София представлява Стопанската камара на Австрия и съществува повече от 50 г. у нас. Основната задача на бюрото е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на бизнес отношенията между двете страни. За тази цел се провеждат пазарни проучвания в различни сфери, осъществяват се контакти между австрийски и български фирми, организират се участия в панаири и изложения и се провеждат редица други мероприятия.

Чуйте цялото интервю на Катя Василева с ръководителя на Австрийското търговско представителство в България Улрике Щрака за инвестиционния климат в страната.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ