23.8 C
София
вторник, септември 26, 2023

Фондът на фондовете стартира процедура за инструмента „Финансиране в селските райони“

ПРОЧЕТИ СЪЩО
Фондът на фондовете стартира процедура за избор на финансови посредници, които да управляват инструмента „Финансиране в селските райони“. Неговият бюджет възлиза на 38,3 млн. лв. и се разпределя в три обособени позиции. Очаква се към публичния ресурс бъдещите посредници да добавят и частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 60 млн. лв.
Фермерите ще могат да ползват финансиране до 2 милиона лева, а право на заем при облекчени условия ще имат и предприятия, които осъществяват неземеделски дейности на територията на селски райони, включително производство, търговия, занаяти и услуги, счетоводни, комунално-битови, ремонтни, ветеринарни, информационни и грижа за стари хора. Парите ще могат да се използват, както за инвестиции, така и за оборотни средства.

Преференциалните условия ще включват по-ниски от пазарните лихви, облекчени условия за кандидатстване, намаляване на изискванията за обезпечение, удължен гратисен период, улеснен достъп до финансов ресурс на специфични целеви групи като малки стопанства и млади фермери.
Очаква се с предвидените средства да бъдат подкрепени най-малко 130 предприятия. Срокът за кандидатстване изтича на 22 март.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ