5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Чакат ни 2 слънчеви и 2 лунни затъмнения, както и суперлуна през 2021 г.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при която единственият ни естествен спътник ще се приближи на минимално разстояние от Земята ни очакват през настоящата година. Това са основните астрономически събития, които се очакват през 2021 г., информират от Планетариума в Смолян.

През тази година ще има по-малко затъмнения в сравнение с предходни години. Това е минималният брой затъмнения, които могат да се случат в една година – две Слънчеви и две Лунни. На 26 май ще се наблюдава пълно лунно затъмнение. То ще съвпадне с така наречената суперлуна, при която пълнолунието съвпада с момента на най-близкото приближаване на Луната и Земята. В такива моменти Луната изглежда, за наблюдателите от Земята, с около 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено, разясняват от звездната институция в родопския град.

Следващият път, когато Луната ще се скрие от наблюдателите е на 19 ноември. За съжаление от България и двете затъмнения няма да могат да се наблюдават.

На 10 юни ще се състои пръстеновидно затъмнение на Слънцето. Слънчевият диск ще се скрие от очите на наблюдателите на 91,5%.

На 4 декември ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от Тихия и Атлантическия океан, както и от Антарктида. Частични фази на затъмнението ще се наблюдават в Южна Африка и Южна Австралия. И двете затъмнения във всички фази ще бъдат недостъпни за наблюдение от България.

Проверка по рама

Любопитно е, че през 2021 година ще имаме три пъти ретрограден Меркурий. В момента тече първият – 30 януари – 21 февруари. Останалите два са: 30 май – 23 юни; 27 септември – 18 октомври, но това по никакъв начин не вещае злини и несгоди, се казва още в съобщението.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ