13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Шефът на Robinhood Влад Тенев ще дава показания пред Конгреса на САЩ следващата седмица

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Влад Тенев

Съоснователят и съизпълнителен директор на Robinhood Markets Inc. Влад Тенев ще даде показания през следващата седмица пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ.

Изслушването на българина Тенев е по повод неотдавнашната брутална двупосочна търговия на акциите на компанията GameStop Corp. през неговата онлайн платформа за търговия Robinhood Markets Inc , съобщи в четвъртък Fox Business.

Според американската телевизия служители на комисията все още провеждат дискусии относно изслушванията и на шефа на хедж фонда Melvin Capital Management Габриел Плоткин, изпълнителния директор на онлайн социалната медия Reddit Inc. Стив Хъфман, главния изпълнителен директор на хедж фонда Citadel LLC Кенет Грифин и неназован „популярен“ блогър във форума Wallstreetbets.

Изслушванията в Камарата се очаква да обхванат въпроси, свързани с потока на поръчките (за покупки/продажби на акции) и т.нар. „къси“ продажби на акции на GameStop, притежавани от хедж фондове, които преди време бяха „пробити“ след агресивни покупки на акции от страна на армия малки инвеститори. Това доведе до драматично поскъпване на акциите на GameStop и до многомилиардни загуби за хедж фондовете от притежаваните от тях „къси“ позиции.

Проверка по рама

Преди дни „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че хедж фондът Melvin Capital Management е претъпрля 53-процентна загуба през януари заради бруталните ценови движения на акциите на GameStop.

Според информацията на финансовото издание, хедж фондът, основан от Гейб Плоткин, е започнал годината с около 12,5 млрд. долара, но в края на януари е управлявал едва 8 млрд. щатски долара, включително 2,75 млрд. долара в спешни фондове, след конфликта с инвеститорите на дребно от форума WallStreetBets.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ