16.5 C
София
понеделник, май 20, 2024

БРУТАЛНО!Moderna тества своята ваксина за Covid-19 върху малки деца. ВИДЕО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Това педиатрично проучване ще ни помогне да оценим потенциалната безопасност и имуногенност на нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19 при тази важна по-млада възрастова група“, каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел. По-голямата част от американската кампания за ваксинация Covid-19 досега се фокусира върху защитата на възрастни, които са изложени на по-висок риск от тежко заболяване, причинено от коронавируса, отколкото децата. Moderna’s и Johnson & Johnson’s JNJ -0,25% ваксини са разрешени за употреба при възрастни на 18 и повече години, докато ваксината от Pfizer Inc. PFE 0,04% и BioNTech SE BNTX -2,64% е разрешена за употреба при хора на 16 и повече години. Започнаха усилия за тестване на ваксините Covid-19 при деца, които все още могат да се заразят, както за тяхното предпазване от вируса, така и за по-нататъшно изграждане на имунитет на популационно ниво, за да преминат миналите ограничения на пандемията. Федералните здравни служители предполагат, че ако проучванията са положителни, учениците от прогимназиален и старши старши клас могат да получат достъп до ваксини през есента, последвани от деца в начална училищна възраст в началото на 2022 г.

Здравните власти казват, че ако се докаже, че снимките са безопасни и ефективни при деца, ваксинирането им ще защити тяхното собствено здраве, както и здравето на възрастните. Въпреки че рискът от тежък Covid-19 е по-нисък сред децата, отколкото при възрастните, болестта е причинила хоспитализации и смъртни случаи при някои млади пациенти. Децата с определени основни медицински състояния и кърмачетата могат да бъдат изложени на повишен риск от тежко заболяване от Covid-19, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. „Тези деца могат да получат коронавирусна инфекция и проблемът е, че те могат да разпространят тази инфекция и върху други хора“, каза д-р Тина К. Тан, лекуващ лекар в отделението по инфекциозни болести в Детска болница Ann & Robert H. Lurie в Чикаго и професор по педиатрия в Медицинския факултет на Файнбергския университет в Северозападния университет. Тестването на ваксина при деца на възраст от 6 месеца е важно, добави д-р Тан, тъй като някои бебета и малки деца ходят на детски градини и могат да предадат вируса. Фармацевтичните компании проведоха големи опити, предимно при възрастни, за да тестват разрешените ваксини. Педиатричните лекари казват, че е важно те да бъдат тествани и при деца, преди да се разшири употребата към тази популация, защото децата понякога реагират по различен начин на ваксините, отколкото възрастните. Понякога децата имат по-силен имунен отговор към ваксина, отколкото възрастните, което може да изисква различни нива на дозата, каза д-р Шон Т. О’Лиъри, професор по педиатрия в Медицинския кампус на Университета в Колорадо Аншуц и Детската болница в Колорадо в Аврора, Колорадо Някои от ваксините Covid-19, каза д-р О’Лиъри, могат да причинят временни симптоми като главоболие и умора при възрастни, признак на имунен отговор. „Ако имате много деца, които имат дори временни остри проблеми, това няма да бъде много добре приета ваксина“, каза той.

Както Pfizer, така и Moderna миналата година започнаха да тестват ваксините си при юноши на възраст над 12 години. И двете проучвания имат напълно включени субекти и резултатите са в очакване. J&J планира да започне педиатрично тестване на своята ваксина. Pfizer планира да проведе изпитване на своята ваксина при деца на възраст от 5 до 11 години и ще сподели повече подробности, когато плановете приключат, каза говорител на компанията. Новото проучване на Moderna, което е комбинирано проучване от Фаза 2 и 3, ще има за цел да включи около 6750 деца и ще бъде проведено в две части, според компанията. Първата част от проучването ще тества различни нива на дозата на ваксината при деца. Изследователите ще изследват безопасността и имунния отговор на различните дози, за да определят коя да бъде включена във втората част на изследването. Във втората част на проучването други участници в изследването ще бъдат разпределени на случаен принцип, за да получат две дози или ваксина на Moderna, или плацебо, с интервал от 28 дни. Изследователите ще проследят безопасността, поносимостта и ефективността на ваксината. Те ще определят ефективността на ваксината при деца или чрез използване на маркер за имунен отговор, известен като корелат на защитата – ако такъв е определен – или чрез сравняване на техните имунни отговори с тези, наблюдавани при млади възрастни, каза Модерна. Moderna заяви, че е определила минималната възраст на 6 месеца, тъй като бебетата по-млади от тази възраст имат по-зряла имунна система от по-големите деца и може да изискват различни схеми на ваксинация. Компанията планира да идентифицира подходяща доза за ваксинация и след това да реши дали да проучи допълнително дозите при по-млади възрастови групи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ