20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Васил Грудев, откраднал 1 милиард лева от парите на ЕС?! (РАЗСЛЕДВАНЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шефът на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев стои зад колосални кражби на стойност 500 милиона евро, т.е. 1 милиард лева, от парите на ЕС за България, показа разследване на Narod.bg.

Затова висящ въпрос към вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев е – кога мафиотът-чиновник да бъде арестуван?

Ако новото правителство наистина милее за България и иска решително да помете корупцията по високите етажи, е длъжно да бръкне „в кошера с оси” и да извади оттам с белезници най-големия търтей в историята на модерното ни земеделие – шефът на ДФЗ Васил Грудев, по-известен като Остап Бендер на селското стопанство.

Така емоционално се обърнаха към „Аларма” група преработватели на плодове и зеленчуци от североизточната част на страната, скандализирани от информацията на колегите от сайта Narod.bg за мазните милиардерски адети на Грудев, пише в сигнал на редакционната ни поща.

Към призива им се присъединяваме и ние – журналистите от Клъстера за свободно слово с настояване Главният прокурор, ДАНС и министърът на вътрешните работи да разпоредят незабавна проверка на дейността, финансите и конфликтите на интереси на Васил Грудев и да изяснят получавал ли е облаги от крупни арендатори и от контрабандисти в замяна на предоставяне на конфиденциална информация?

Проверка по рама

Има ли шефът на фонд „Земеделие” офшорни сметки и какво е съдържанието им? Поддържа ли интимни контакти с дама с крупен консултантски бизнес в сферата на земеделието и ако да, колко пари са минали през сметките й и на колко бенефициенти на европрограми е изготвяла проекти?

Питането ни не е заяждане. Разриването на агиевите обори в МЗХ и ДФЗ е може би най-големият гарант за честни избори, защото най-големите аграрни далавераджии са и най-големите купувачи на гласове, както не веднъж службите за сигурност са установявали.

Удряйки по техния консилиери Васил Грудев, служебният кабинет ще пресече най-пълноводните канали за фалшифициране и купуване на изборите.

В подкрепа на казаното идва и фактът, че човекът, който държи в ръцете си съдбата на аграрния сектор не го е срам да пръска по 15 000 евро народна пара на вечер в най-луксозните френски хотели заедно с любовницата си и ортачка в далаверите Цветелина Савова.

Разследващите журналисти от Narod.bg осветяват как през 2014 г., когато пловдивчанинът Грудев е назначен за служебен министър от Росен Плевнелиев, завел любовницата си Цветелина Савова на разходка в Париж, маскирана като служебна командировка, на която двамата се гушкали в супер скъп хотел срещу 15 000 лева на нощ за сметка на данъкоплатците!

При посещението си във френската столица в качеството си на служебен министър Грудев наел президентски апартамент в един от най-скъпите хотели за сумата от 15 000 лв. – жест, достоен за милионер.

Магазин за Акумулатори

Какъвто всъщност е покрай чудовищните рушвети и комисионни, които прибира, за да доопоска и без друго сиромашкото ни селско стопанство.

Земя срещу рушвет

В кулоарите на МЗХ се разказва, че не кой да е, а именно роденият в Пловдив Васил Грудев подхлъзва тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов през 2011-2013 г. да пусне в ход чудовищната по своите мащаби и наглост схема “земя срещу компенсаторки” (по-известна като “земя срещу рушвет”), която превръща най-голямата алкохолна и цигарена фирма „Винпром Пещера” във втория по големина собственик на агро парцели под името „Агрион”.

В края на 2011 и първата половина на 2012 г. Министерството на земеделието и храните взема (конфиденциално по онова време) решение да продава държавна земя срещу компенсаторни инструменти уж като форма на подкрепа за дребните земеделски стопани.

Обяснението на земеделското министерство е, че така се изпълнява обявена през 2010 г. антикризисна мярка. Тогава обаче е обявено, че продажбата ще става срещу пари, а само 10% от площите ще се търгуват срещу компенсаторни инструменти.

Вместо дребните земеделци, от мярката в крайна сметка се облагодетелстват единствено собствениците на „Винпром Пещера”, които за жълти стотинки създават огромни земеделски масиви и основават фирма „Агрион”.

Това е най-голямата продажба на държавна земя от началото на демокрацията. Предварителна информация, че такъв търг се готви, не е имало в публичното пространство.

Но по думите на служители на земеделското министерство, течът на информация към „пещерняците” се осъществява от Васил Грудев със съдействието на тогавашния зам.-министър Светлана Боянова, за която в аграрния бранш още при назначението й вървят слухове и коментари, че е изпаднала в тежки финансови зависимости от „пещерняците” Атанас Петров и Антон Щерев. 

Множество ощетени от наглата далавера собственици на земя тогава издадоха, че по техни данни Грудев е получил над милион лева рушвет, за да издаде на пещерняците конфиденциалната информация за предстоящия търг.

В следствие на безогледния по своите мащаби теч на информация, от края на 2011 г. до лятото на 2012 г. на Българската фондова борса са изтъргувани над половината налични компенсаторки.

Основните купувачи на книжата са собствениците на „Винпром Пещера“ чрез различни свързани лица, сочи проверка и на в. „Капитал”. За около девет месеца те се сдобиват с книжа за около 37 млн. лв.

Номинал, който е около половината налични на пазара въобще. Това позволява на „пещерняците” да осъществят покупка на земи за тази сума при реално платени едва около 15 млн. лв. Ако средната цена на декар при бъдещия търг е например 300 лв., срещу 37 млн. номинал могат да се придобият поне 120 хил. дка, изчисляват експерти.

Началото на рекордната концентрация на земя дава тогавашният министър Мирослав Найденов, който организира търга за държавна земя, изпъстрен с подозрения за нередности.

Печеливши са шепа фирми, гравитиращи в орбитата на Атанас Петров и Антон Щерев – собственици на пловдивската строителна компания „Галакси пропърти груп“. Резултатите от търга показват, че седем фирми, свързани директно или косвено и с подозрително идентична инвестиционна политика, печелят 90% от земите.

Освен първи по цена те удобно са се наредили и на вторите места. Така, ако поискат, цената може да бъде платена от свързания „вицешампион“, а не от лидера, и по този начин седморката ще плати средно с 30% по-малко за имотите.

Странно като за съвпадение, но основна част от печелившите компании имат нещо общо с един адрес в Пловдив. Става въпрос за бул. „Дунав“ 5 в квартал Кършака, където се намира жилищен, търговски и бизнес комплекс „Роял сити“, построен от компанията с основни собственици Атанас Петров и Антон Щерев „Галакси пропърти груп“.

Кошерът с пчелите

На второ (но не по значение) място е готвената през 2014 г. от Васил Грудев уйдурма с подпомагането на пчелни кошери, за която агроексперти алармираха ОЛАФ, но тъй еврослужбата удобно си седи върху очите и ушите щом стане дума за кадри на ГЕРБ, лаченият измамник остана недокоснат.

Грудев по онова време измисля нагла схема да подпомага пчелни кошери с парите за опазване на почвите и водите. Схемата не е съобразена с мнението на експертите и самите земеделски производители, от нея няма да има агроекологичен ефект, а в момента, в който е обявена от МЗХ, става ясно, че ударно са регистрирани над 40 000 пчелни кошера, което е повече от регистрациите за миналите 3 години.

Кошерите са регистрирани предимно на името на фирми, близки до зърнопроизводителите, които обичайно пълнят джобовете на Грудев и за които алармира и Светослав Илчовски неотдавна.

Също като със земите и компенсаторките на пещерняците, и тук шепа оядени зърнари за една нощ осъмват като пчелари, за да лапнат европейската пара. А Грудев да прибере поредния милион в офшорните си сметки, ако вярваме на злите езици.

Председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов многократно алармира в медиите, че Брюксел няма да одобри финансирането за пчелите, защото очевидната цел е източване на стотици милиони от Програмата за селските райони в посока определени браншови кръгове, пише и сайтът BIG5. В подкрепа на това застава и Националният браншови пчеларски съюз, който не вижда никаква полза за пчеларите от съмнителната схема.

Преди измамата с пчелите от ААЗП преустановиха и друга порочна далавера за източване на програмата, в която парите щяха да отидат за несъществуващи гъски.

Тогава Грудев се кълнеше, че пернатите „няма да изядат парите от програмата“.Според запознати, ако Грудев и ведомството му не отменят сегашната схема за пчелите, щетата за бюджета на България ще бъде 250 млн. лв.

Кой е Васил Грудев

Скандалният шеф на ДФЗ влиза за пръв път в полезрението на медиите след разкритията, че е излъгал обществото и колегите си, представяйки се за доктор от Страсбург. Поредната земеделска „калинка“ беше разобличена и въпреки че стана за посмешище, не пое никаква отговорност, а просто подмени биографията си в официалната страница на Държавен фонд „Земеделие“, докато управляваше институцията, през която минават по няколко милиарда лева на година.

Грудев става печално известен и заради любовницата си Цветомира Савова. 30 и кусур годишната девойка беше съветник на Грудев по Програмата за селските райони във времето, в което той беше служебен министър на земеделието.

В същото време сестра й Гергана Савова управляваше консултантски фирми, които печелеха пари по същата програма. Месец след скандала и формалното уволнение на Цветомира, сестричките се забъркаха в нова афера, от която стана ясно, че искат да си купят яхта „Tempest 770 WORK“ с цена 95 810 лв., моторна лодка за организиране на туристически турове – CAP 28 за 262 000 лв. и BMW X5 с цена 150 000 лв. по проект със средства на ПРСР.

Тогава от Брюксел бяха сащисани от наглостта на палавите бизнесдами и след одит забраниха на България да финансира яхти, лодки, самолети, хеликоптери, както и на джипове с цена над 47 000 лв.

Очевидно сестри Савови са само бушон за действията на Грудев. Шефът на ДФЗ ги използва умело, за да осъществяват цивилен контакт с кандидатстващите по програмата за селските райони. Двете дами са консултантското оръжие на Грудев, с което получава своята част от сочния пай с парите за земеделие, за които отговаря като длъжностно лице.

Прекрасно помним времето, когато стотици земеделски производители протестираха срещу Васил Грудев заради изменената Наредба №11 за прилагане на агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013, според която стотици земеделски стопани ще бъдат принудени да се откажат от субсидии за оставащите две години от 5-годишния период на финансиране.

Според Атанасов от ААЗП Грудев променя наредбата, за да амнистира нередовните бенефициенти, консултирани от свързани с него фирми, които не са постигнали екологичен ефект, без да търпят санкции и без да връщат пари.

От друга страна, редовните стопани, които са изпълнили условията на програмата, няма да могат да довършат петгодишния цикъл, заради неизпълнимите изменения в наредбата, които ги принуждават да взимат почвени проби и да изменят заложените култури по средата на проекта, което ще провали екологичния ефект.

ААЗП обжалва промените на Грудев във Върховния административен съд. В същото време Грудев и обръчът от консултантски фирми около него продължават да разпределят по непрозрачен начин парите от Брюксел, като според запознати комисионните за всеки отделен проект възлизат на 20% от стойността му.

Източник: Народ.БГ

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ