11.8 C
София
петък, май 3, 2024

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС

ПРОЧЕТИ СЪЩО

България е сред страните от Средна и Източна Европа, в които „систематично“ се мами и злоупотребява с аграрните субсидии на ЕС – това се твърди в доклад на фракцията Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента. Освен срещу България, авторите на доклада отправят критики срещу Унгария, Чехия, Румъния и Словакия.

В чии ръце отиват парите на ЕС?

Докладът, озаглавен „Къде отиват парите на ЕС?“, анализира систематичните слабости на структурите за аграрни субсидии и дава примери за корупция и за измами, с чиято помощ се обогатяват бизнесмени и политици от изброените страни. А това, освен всичко друго, подкопава и принципите на правовата държава в тези страни членки, пишат авторите. Депутатката от фракцията на Зелените Виола фон Крамон твърди, че Еврокомисията си затваря очите за случващото се, а и правителствата на държавите от ЕС не взимат достатъчно мерки срещу тези практики.

Един от проблемите е, че общата селскостопанска политика на ЕС насърчава най-вече крупните аграрни структури, твърди фон Крамон и добавя, че европейският бюджет не бива да бъде „магазин на самообслужване за жадни за власт бизнесмени и правителствени ръководители“. Според авторите на доклада, в момента е необходимо радикално преосмисляне на селскостопанските субсидии, защото освен че се стига до множество злоупотреби, в сегашния си вид те вредят и на природата, и на човека. Въпреки че миналата година бяха направени някои промени, от най-сериозното перо в бюджета на ЕС все още печелят предимно онези, които разполагат с най-големи селскостопански площи, даващи и най-много продукция.

14 от общо 84-те страници в анализа на Зелените са посветени на България. Авторът на тази част Димитър Събев посочва, че редом с Чехия и Словакия, България е една от страните, където делът на големи фермерски предприятия е най-висок. Той припомня, че през 2019 година българските фермери са получили 1,144 милиарда евро – значителна сума, която съставлява около 2% от прогнозирания за 2020 година БВП в България. Но преобладаващият дял от тези субсидии се стича в ръцете на няколко големи арендатори, четем още в доклада. Така например през 2018 година 2,4% от бенефициентите в България са получили общо 45% от всички директни плащания.

Проверка по рама

Някои от най-богатите получават милиони

Авторът на частта за България цитира изводите на разследващи журналисти, неправителствени организации и университетски експерти, според които лъвският пай от аграрните субсидии отива в ръцете на малко едри фермери – около 100 на брой, според тематичния доклад на Института за икономически изследвания. „Този брой може и да е условен, но вън от съмнение остава фактът, че някои от най-богатите хора в страната годишно се субсидират с милиони от парите за общата селскостопанска политика на ЕС. Това циментира тяхната икономическа мощ и политическото им влияние. Има индикации, че публичните институции и агенции осигуряват политически и правен комфорт за най-големите играчи“, пише още в частта за България.

Според критичния анализ на Зелените, крупните арендатори в България често разделят имотите си между няколко компании, които формално са собственост на различни членове от семействата им. В други случаи една холдингова компания контролира директно няколко големи получатели на европейски селскостопански субсидии, четем още в доклада. В края на частта, посветена на България, авторът Димитър Събев обобщава: „Системата за администриране на селскостопанските субсидии в България има редица недостатъци: информационно затъмнение, липса на целенасочена подкрепа за малките фермери, многобройни вратички за избягване на ограниченията за директни плащания, подсигуряване на удобна правна и административна рамка за големите играчи.“ В доклада се изтъква и това: че в България малките предприятия са изправени пред твърде големи бюрократични препятствия. Заради тях те често се провалят още при подаването на молбата за отпускане на директни плащания.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ