Последни

Дърветата страдат от шума, дори след като е спрял

Шумът от индустрията и строежите на пътища и сгради не само вреди на дърветата и на разнообразието от растения, но отрицателното му въздействие върху тях продължава и след като е спрял, съобщи АФП, позовавайки се на американски учени.

Шумовото замърсяване от човешка дейност се увеличи значително от средата на миналия век. Затова биолозите проучват въздействието му върху флората и фауната.

Предишни изследвания вече разгледаха краткосрочния му ефект. Той прогонва полинаторите, като насекомите, по дърветата. Малко специалисти обаче са изследвали дългосрочното му въздействие.

Американски учени наблюдаваха 15 години дървета, изложени на силен шум в Ню Мексико, пише dariknews.bg.

Резултатите им, публикувани в сп. „Протоколи на Кралското дружество В“, разкриха, че младите кълнове на боровете са намалели със 75 процента в шумните зони в сравнение с тихите.

Проверка по рама

В районите, където отново се е възцарила тишина, дърветата – хвойна и бор, не само не се възстановили, но и младите кълнове останали малко, а птиците не се завръщали.

„Ефектът от предизвиканото от човека шумово замърсяване се инфилтрира в структурата на тези горски общности“, коментира един от авторите на изследването Клинт Франсис, биолог от Калифорнийския политехнически университет. „Констатирахме, че изчезването на шума на означава възобновяване на екологичните функции“.

Полинаторите остават настрани, дори да спре шума, защото се научават да избягват определени зони.

Не пропускай

Back to top button