12.3 C
София
петък, май 3, 2024

ЕК иска 78% на сто от възрастното население на Европа да има работа до края на десетилетието

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповести план за действие, според който Комисията си е поставила за цел 78 на сто от възрастното население на Европа да има работа до края на това десетилетие, както и най-малко 60 на сто да се обучава всяка година. В реч преди началото на срещата на върха на ЕС в Порто тя  подчерта, че поне 50 млн. души, от които 5 млн. деца трябва да бъдат извадени от бедността.

При пристигането си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че вече е дошъл моментът на втората важна стъпка от пандемията – възстановяването. Тя припомни, че Общността разполага с механизма „Следващо поколение ЕС“ в размер на 750 млрд. евро, но добави:

„Ние трябва да гарантираме, че социалният аспект е абсолютен приоритет. Затова на тази среща на върха ще обсъждаме как да направим възможни добрите работни места, да акцентираме върху обучението, повишаването на квалификацията и преквалификацията за дигиталния и зелен преход и как да дадем гаранция, че хората в нужда са защитени“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за втори път след срещата в Гьотеборг през есента на 2017-та година, европейските лидери имат възможност да изпратят много силен сигнал,  че повече от когато и да било социална Европа трябва да се превърне в реалност. Държавните и правителствени ръководители ще подготвят и срещата на върха ЕС-Индия, която ще се проведе утре на фона на драматичните мащаби на пандемията в страната.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ