18.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Кажете им, че вече сме тук

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Защо не ходите по телевизиите заедно с другите?“, „Къде са плакатите с лозунги и обещания?“, „Какво ще обещаете?“, „Защо не правите класическа кампания?“…

„Кампанията“ започна отдавна.

И, парадоксално, не я започнахме ние.

Кого и в какво да убеждаваме?

Тези, които загубиха бизнесите си, тези, които не могат да намерят работа, тези, които отидоха в чужбина, за да могат да хранят семействата си тук?

Проверка по рама

Какво ще им кажем, което те вече не знаят? И което не са ни казали самите те, много преди да стигнем до решението да създадем „Има такъв народ“. И което, всъщност, ни подтикна да направим това.

Кого и в какво да убеждаваме?

Да говорим за нов тротоар, когато има нужда от нова държава?

Да посочваме тези, които всички виждат и чуват и които никой не иска повече да гледа и да слуша?

Ние сме тук, не за да накараме хората да дойдат при нас.

Ние сме тук, защото те ни доведоха.

Магазин за Акумулатори

Нормалните хора, които искат сами да управляват живота си и да реализират възможностите си.

Хората, които искат държавата и системата, по която тя функционира, да е скроена по техните планове и мечти, по тяхната воля, а не да бъдат мишлета, които тичат в безкрайното колело на въртележката за домашни любимци – въртележка, която периодично издига едни или други за сметка на залудо бягащите мишки, които винаги си остават долу. Въртележка с перфектно асфалтирани пътечки – за да могат мишлетата да въртят колелото още по-бързо.

Имаше един виц навремето – за човека, който отишъл да си ушие костюм, но попаднал на некадърен шивач. И получил костюм, на който сакото било с два номера по-малко, единият ръкав висял надолу, другият бил къс до лакътя, а панталоните – с три размера отгоре. Човекът се опитал да се възмути, но шивачът му казал – „Е, голяма работа, ще се посгънеш малко, ще се наведеш, едната ръка ще я изпружиш напред, другата ще я държиш сгъната, панталоните ще ги вържеш около врата си и всичко ще ти стои супер“. Сложил човекът кривия костюм, сгънал се оттук, опнал се оттам, поизгърбил се, за да опне сакото и тръгнал по улицата. А зад него хората си казвали – „Гледай го тоя крив изрод какъв готин костюм има!“.

Е, такава е в момента системата, която управлява.

Опитват се да ни кажат, че тя не е лоша, че е даже перфектна и ако се понаведем и посгънем, тя ще ни бъде по мярка и няма да ни притеснява. Че ако нещо някъде ни убива, кривите сме ние, а не това, с което са ни наметнали.

Стига вече.

На тези, които питат къде сме, защо не сме в общия кюп на телевизии и радиа, кажете им, че вече сме тук.

На тези, които бъркаха в кацата с меда и се надяваха това да е безкрайно – кажете им, че вече сме тук.

На тези, които лъжат, че работят за народа си, докато пълнят собствените си джобове – кажете им, че вече сме тук.

На тези, които работят с ръцете си и с умовете си за един по-достоен живот – кажете им, че вече сме тук. И няма смисъл повече да се гънем и навеждаме.

Кажете им, че вече сме тук.

Тази седмица ще сменим времето.

Другата седмица можем да преместим напред нещо повече от две стрелки.

Вие, ние, всички.

Вече сме тук.

Автор: Ивайло Вълчев, „Има такъв народ“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ